2022. február 28., hétfő

ZELENSZKIJ TÁMOGATOTTSÁGA AZ EGEKBEN, PUTYINÉ VISZONT REPEDEZIK – ÖSSZEFOGLALÓ A HÁBORÚRÓL

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2022.02.28.


A mai napon is két hírösszefoglalóval készül a Mérce az ukrajnai háborúról. Ez a február 28-i nap első összefoglalója.


Hétfő kora reggel erőteljesen elkezdte éreztetni hatását az orosz és részben belarusz piacokon az a szankció-cunami, amit Moszkva Ukrajna elleni agressziójára válaszul vezetett be egy sor ország, első sorban Európában és Észak-Amerikában.

Mindeközben Vologyimir Zelenszkij támogatottsága az egekig kilőtt Ukrajnában, a Rating Sociological csoport felmérése szerint. A hétvégén, 2000 fős mintán felvett közvélemény-kutatás alapján az ukrán lakosság 91 százaléka támogatja a hivatalban lévő elnököt, és mindössze hat százalék ellenzi tevékenységét.

Ez így december óta egy megháromszorozódott támogatottságnak felel meg.

Összeomló rubel

Az orosz központi bank 9,5%-ról 20%-ra emelte a kamatlábakat, miután a rubel hétfőn a nyugati szankciók nyomán néhol 40%-ot is zuhant. A moszkvai tőzsde az eladási láztól tartva 3 órát késlelteti a nyitást, így az helyi idő szerint délelőtt 10-kor kezdi csak meg a deviza- és pénzpiaci kereskedést.

A belarusz tőzsde hasonlóan közölte, hogy hétfőn egy órával kitolja a kereskedés kezdetét, mivel a piacon hatalmas eladási láz készül.

Az orosz rubel hétfőn történelmi mélypontra zuhant, a dollár pedig szinte valamennyi társaival szemben szárnyalt, miután a nyugati országok újabb szankciókat jelentettek be Oroszország megbüntetésére az ukrajnai invázió miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.