2022. március 4., péntek

AZ OROSZOK HAJNALBAN TŰZ ALÁ VETTÉK EURÓPA LEGNAGYOBB ATOMERŐMŰVÉT, MAJD REGGELRE ELFOGLALTÁK

24.HU
Szerző: PAPP ATTILA
2022.03.04.


- Hajnalban kigyulladt a Zaporizzsjai atomerőmű – erősítette meg a helyi polgármester. Az orosz haderő tüzet nyitott Európa legnagyobb atomerőművére, szerencsére az üzemnek csak a kiképző épülete kapott lángra.

- Az épület legalább négy órán át égett, miután az orosz csapatok megakadályozták, hogy a mentőcsapatok az épülethez érjenek.

- Az ukrán mentőszolgálat megerősítette, hogy a tüzet helyi idő szerint reggel 6 óra 20 perckor eloltották. Az erőműtől délkeletre fekvő Enerhodar városának polgármestere szerint az erőműben folyó harcok is megszűntek.

- Reggelre az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a megtámadott atomerőművet – közölték az ukrán hatóságok.

- „Oroszországon kívül egyetlen ország sem lőtt még atomerőművekre. Ez az első alkalom az emberiség történelmében” – kommentálta az eseményeket Zelenszkij ukrán elnök.

- Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve felszólította az oroszokat, hogy ne vegyenek célba atomerőműveket, és „súlyos veszélyre” figyelmeztetettek abban az esetben, ha a reaktorokat találat éri.

- Oroszországban felszámolták a szabad nyilvánosság utolsó szigeteit: akár 15 évet is kaphat, aki nem a kormányzati narratíva szerint számol be az eseményekről, megszűnik az utolsó szabad televízió, blokkolják a BBC, a Deutsche Welle, a Meduza, de még a Facebook elérhetőségét is.

- Tegnap ismét egy asztalhoz ültek az orosz és ukrán delegáció tagjai, de egyedül a humanitárius folyosók létrehozásában sikerült megegyezniük.

- Az EU döntött arról, hogy azonnali menedéket kapnak a háború elől menekülők.

- Mától ingyen utazhatnak a BKK járatain az ukrán menekültek.

- Ezek voltak az orosz-ukrán háború tegnapi eseményei
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.