2022. március 4., péntek

ELJÖTT A VÁLTOZÁS IDEJE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.04.


"Az 58 éves Orbán, a mesteri politikai kaméleon számára, aki pályája során már többször képes volt újra feltalálni önmagát, most nehézséget okozhat, hogy kiszabaduljon az Oroszországhoz fűződő kötelékek fogságából." Kárpáti János lapszemléje.

Orbán ugyan kedvét lelheti abban, ha az emberek azt hiszik, hogy a viszony Magyarország és az EU között vált feszültté, de az valójában magával a miniszterelnökkel éleződött ki. Mindahányszor elítéljük a magyar kormányt, egyben kifejezésre juttatjuk rendíthetetlen szolidaritásunkat a magyar polgárokkal - írja Iratxe García Pérez, az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetője az EUObserver című brüsszeli hírportálon közölt véleménycikkében. A spanyol politikusnő szerint a Vlagyimir Putyinnal való szoros szövetségre törekvő magyar miniszterelnök az Ukrajna elleni inváziót megelőző hetekben elidegenítette magától a többi európai vezetőt. Most tovább kellene folytatnia a Putyintól való elhatárolódást. Orbán nem mutatta fel azt a valódi vezetői képességet, amit a magyarok megérdemelnének.

Az ország lakosságának néhány hét múlva lehetősége nyílik arra, hogy progresszív alternatívát válasszon. A Fidesz ellen egyesült haladó ellenzéki platform lehetővé teszi, hogy zárják le azt a megosztó, veszélyes politikát, amely az elmúlt évtizedben gyökeret vert Magyarországon. Az emberek olyan kormányt választhatnak, amely hisz a társadalmi igazságosságban és az esélyegyenlőségben, és biztosítja azt, hogy senkiről ne feledkezzenek meg. Olyan vezetőt választhatnak, aki tiszteletben tartja a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, aki nem flörtöl a nemzetközi porond autokratáival és erőszakos fellépésű szereplőivel - olvasható a cikkben.

Iratxe García Pérez értékelése szerint az elmúlt tíz évben a magyar kormányzati hatóságok megszegték azokat a szabályokat és figyelmen kívül hagyták azokat az értékeket, amelyek meghatározzák az Európai Uniót. Addig erodálták a jogállamot, hogy ma Magyarországot már nem lehet demokráciának tekinteni - a parlamentet gyengíti a szupertöbbség, az igazságszolgáltatás fölött politikai ellenőrzés érvényesül, a szabad médiát lebontották, a kisebbségekkel szemben diszkriminációt alkalmaznak, a haverok napról napra tovább gazdagodnak.

A szocialista politikus emlékeztet arra: az Európai Parlament évek óta küzd annak az eszköznek a megteremtéséért, amely garantálhatja, hogy nem fogják eltékozolni az európai adófizetők pénzét. Sikerült elérni, hogy tavaly olyan mechanizmus lépett életbe, amely a jogállamiság tiszteletben tartásától teszi függővé a kormányok hozzájutását az uniós támogatásokhoz. "Garantálni fogjuk, hogy ennek az eszköznek az alkalmazásakor a támogatási források a nem kormányzati szervezetek vagy társadalmi szervezetek révén el fognak jutni oda, ahol azokra szükség van” - teszi hozzá.

A frakcióvezető arra is kitér, hogy Orbán Viktor megmutatta az igazi arcát, amikor arra szólított fel, hogy nyessék vissza az Európai Parlament jogköreit. A magyar kormányfő fél attól, hogy elszámoltatható legyen - állapítja meg, és örömtelinek nevezi, hogy Orbán kezdeményezése után néhány hónappal egy magyarországi közvélemény-kutatás kimutatta, az emberek többsége azt szeretné, ha az Európai Parlament fontosabb szerepet látna el.

Az alapértékek ma súlyos veszélyben vannak Magyarországon, de az embereknek van lehetőségük a változtatásra, aminek eljött az ideje - zárja cikkét Iratxe García Pérez.

Az ukrajnai válság fenekestül felforgatja a magyar választási kampányt, és Orbán az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt felforrósodott légkörben találja magát - írja az Independent című brit lap, amelynek Budapestre küldött tudósítója emlékeztet arra: 32 évvel ezelőtt egy szókimondó fiatal magyar aktivista egy egyszerű jelszóval, "Ruszkik, haza”, hírnevet szerzett magának, és elindult egy példátlan politikai karrier útján. Orbán Viktor miniszterelnök politikai opponensei most ellene fordították ezt a jelszót, amikor Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt demonstráltak, az orosz állami alapítású Nemzetközi Beruházási Bank épülete előtt.

A cikk szerint egy hónappal a választást megelőzően a rendszerint harmadlagos kérdésnek számító uniós, illetve NATO-tagság ügye került a kampány előterébe, amelyet addig az egekbe szökő infláció, a rezsiköltség, illetve a bajban levő egészségügyi ellátó rendszer problémaköre uralt. A háború mindent beárnyékol - idézi a tudósító Márki-Zay Pétert, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. Megszólaltatja Virág Andreát, a Republikon stratégiai igazgatóját is, aki szerint eddig az ellenzéknek nem volt egyetlen kiemelkedő kampánytémája, most azonban itt van az ukrajnai háború.

Az Independent szerint a jelek azt mutatják, véget ért Orbánnak az az éveken át űzött hazárdjátéka, hogy hatalmát a Kreml pénzével és befolyásával erősítse. Az elmúlt 12 éve azzal telt, hogy azt mondta a magyaroknak, Oroszország, amely katonai erővel tiporta el az 1956-os demokratikus felkelést, immár Magyarország barátja. Most szemmel láthatóan feszeng. Az 58 éves Orbán, a mesteri politikai kaméleon számára, aki pályája során már többször képes volt újra feltalálni önmagát, most nehézséget okozhat, hogy kiszabaduljon az Oroszországhoz fűződő kötelékek fogságából.

A brit lap tudósítója kiemeli, hogy Márki-Zay szerint Magyarországnak a Nyugathoz kell tartoznia, és hogy egy áruló elfogadhatatlan az ország miniszterelnökeként.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.