2022. március 20., vasárnap

DEMOKRÁCIA ÉS ÉBREDŐ IRRACIONALIZMUS

NÉPSZAVA
Szerző: BOLDOGKŐI ZSOLT
2022.03.20.



Idealisztikus felfogás szerint a modern társadalom tagjai tudományos alapismeretekkel rendelkeznek, tényeken alapuló, racionális és autonóm véleményalkotásra képesek, nézeteiket és cselekvéseiket az igazságosság, a humanizmus és a közjó érvényesülése motiválja, és ezen elveket valló politikai elitet választanak maguknak.


ALÁBECSÜLT IRRACIONALIZMUS Napjainkban a modern társadalmak egy fenyegető jelenséggel néznek szembe: miközben a tudomány jóvoltából egy jóléti, tudásalapú civilizáció épül, addig ezzel párhuzamosan erőszakos tudományellenes erők szerveződnek, melyhez elsősorban a közösségi platformok biztosítanak felvonulási terepet. A politika is lehetőséget lát ezen erő ébredésében, s már ki is vetette szavazatszerző hálóját befogása érdekében. Sőt, van, ahol a tudománytagadás már a hatalom ízét is megkóstolta. Az irracionalitás veszélyeit jelentősen alábecsüljük, pedig bizonyos típusai hatalmas gazdasági károkat okoznak, és sokkal több áldozatot követeltek már, mint pl. a terrorizmus. Véleményem szerint a téveszmés gondolkodás egyes fajtái komoly állambiztonsági kockázatot képviselnek, mégsem így kezeljük ezeket. Félő, hogy az arrogáns tudatlanság képviselete a mérleg nyelve szerepét játszhatja a politikai erőtérben, sőt, a hatalom megragadásával sötétségbe taszíthat ma még prosperáló államokat, vagy akár magát a modern nyugati civilizációt.

RACIONÁLIS GONDOLKODÁS A demokratikus rendszerekben élők maguk választják meg, milyen politikai alakulat kezébe adják a hatalmat. Egy ország vezetése komoly szakmai feladat, ezért a választópolgárok felelős döntése egy jól működő társadalom fontos záloga. Felelős viselkedést racionális gondolkodás eredményezhet, melynek ismertetőjegyei: a tudományos alappal rendelkező állítások előnyben részesítése, a tények tisztelete, az új felvetések iránti kételkedéssel kontrollált nyitottság, logikus, lényeglátó és koherens gondolkodás, autonóm véleményalkotás, valamint önkorrekcióra való képesség. A probléma az, hogy gondolkodásunk nem tisztán racionális, hanem különféle, elsősorban pszichológiai tényezők torzítják. A tudatlanság, az intelligenciadeficit és az ismerethiány pedig intellektuális lehetőségeinknek állítanak korlátokat. Sajnos, minél inkább érintettek vagyunk a felsoroltakban, annál kevésbé tudjuk felismerni magunkban e torzításokat és korlátokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.