2022. március 12., szombat

EGYÜTT SZORONGUNK A HÁBORÚ MIATT, ÁM ABBAN MÁR NEM ÉRTÜNK EGYET, KI IS OKOLHATÓ MIATTA

HVG
Szerző: HVG.HU
2022.03.12.


A kormány politikájának megítélése jelentősen befolyásolja azt, ki mit gondol az ukrajnai háborúról, abban azonban nincs eltérés, hogy a helyzet aggasztja a magyarokat. Erre is rámutatott az a kérdőív, amely a hét közepén jelent meg a hvg.hu hasábjain és amelyben a konfliktussal kapcsolatos attitűdökről kérdeztük olvasóinkat.


Olvasóink csaknem négyötödét többé-kevésbé szorongással tölti el az ukrajnai háború – derül ki arra a kérdéssora adott válaszokból, amelyben a hét közepén igyekeztünk megtudni, hogyan gondolkoznak az emberek a konfliktusról. Kérdőívünket csaknem 18 ezren töltötték ki, a válaszokat mutatjuk nem, életkor, lakóhely, iskolai végzettség és pártpreferencia alapján is.

Visszatérve a szorongásra: a válaszadók 1-5-ig tartó skálán jellemezhették szorongásukat, közülük mindössze 7 százalék jelölte meg az „egyáltalán nem”-re utaló 1-es választ, a 3-ast és a 4-est viszont 30-30 százalék, míg a „nagyon erősen” kategóriát 19 százalék.

A nők esetében az átlagos érték 3,8, a férfiaknál 3,1, nincs azonban jelentős különbség kor, lakhely vagy iskolai végzettség között, illetve a pártpreferencia sem igazán befolyásolja az érzéseket. Hasonlóan homogén a kép akkor is, amikor arról kérdeztünk, tovább terjedhet-e a konfliktus Ukrajna határain. Válaszadóink átlagosan a 3 értéket jelölték meg arra a kérdésre, lehetségesnek tartják-e a környező országok bevonódását, ennél valamivel kevésbé tartja az átlag elképzelhetőnek azt, hogy Magyarországot is elérje a háború (2,6)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.