2022. március 17., csütörtök

ISMÉT HÁTTAL EURÓPÁNAK: ÚJ JELENTÉS KÉSZÜLT AZ ORBÁN-RENDSZER JELENÉRŐL

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2022.03.17.



Az első jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a közvéleményt arról, milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén. A munka folytatását az indokolja, hogy „a magyarországi helyzet időközben tovább súlyosbodott”.


„Az utcai harcosnak valódi harccal kellett szembesülnie” – csapott bele a lecsóba a Háttal Európának II. című jelentés bemutatójának első panelbeszélgetésén Bozóki András, a CEU Politikatudományi Intézetének oktatója, szociológus és exkultuszminiszter. A számos felszólaló közül kevesen fogalmaztak szelídebben, ha a tudomány, a média vagy a közélet újabb (2021 végéig, a kötet szerkesztésének lezárásáig, illetve mostanáig) eseményeiről volt szó. Bozóki itt arra utalt, hogy a harcos politikai retorikával nem sokra megy az ember, ha valódi ellenségekről van szó, márpedig a járvány nagyon is valós ellenség volt, ahogyan most a szomszédban dúló orosz-ukrán háború is valódi probléma.

Mérsékelt öröm

Az első jelentést az Oktatói Hálózat összefoglalója szerint „független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és nemzetközi közvéleményt, valamint az európai intézményeket arról, milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén”, a munka folytatását pedig az indokolja, hogy „a magyarországi helyzet időközben tovább súlyosbodott”. A jelentésben megszólaló, különböző területekről érkező szakértők ezúttal is azt elemzik, hogy az adott területre milyen hatással van az azt érintő kormányzati politika, és a bemutatón felszólalókat hallgatva nagyon úgy tűnik, hogy nincsenek túlzottan elragadtatva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.