2022. március 30., szerda

MAGAS KERÍTÉSEK, MILLIÁRDOS BOTRÁNYOK – NER-ES FELLEGVÁRBAN IS GYŐZNE AZ ELLENZÉK ÁPRILIS 3-ÁN

NÉPSZAVA
Szerző: TÖLGYESI GÁBOR
2022.03.30.


A széles ellenzéki együttműködés olyan kerületekben is népszerűvé vált, ahol korábban fideszes jelölt volt a biztos befutó. A vasárnapi választás előtti sorozatunk újabb része.


Budai sétánk elején megtekintettük a Lánchíd Palotát, ami 2019 óta a Nemzetközi Beruházási Bank, az „orosz kémbank” székhelye. Ha látnánk őket, ne tegyünk megjegyzéseket az alkalmazottakra, diplomáciai mentességet élveznek. A „Putyin-bank” ittlétének értelmét se firtassuk, tevékenysége nem áll a magyar hatóságok felügyelete alatt. Inkább integessünk föl a Karmelita kolostor irányába, innen pár száz méter. Ha Orbán Viktor sasfészkét látni is akarjuk, menjünk fel a szemközti Hotel Clark Budapest tetőteraszára.

Mi így tettünk, következő állomásunk a hotel volt. Egykor a Budai Takarékpénztár épülete állt a helyén, a világháború után lebontották. A hotelt a NER-közeli Market Építő Zrt. emeltette négy éve, Szijjártó Péter külügyminiszter „házi bankja”, az Eximbank adott hozzá 7,5 millió eurós hitelt. A miniszterelnököt magángépen reptető Garancsi István mellett Scheer Sándor a hotel tulajdonosa.

Utunkat a Hunyadi János úton folytattuk. Vetettünk egy pillantást arra a házra, ahol egykor az I. kerület korábbi fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás intézett egy 60 négyzetméteres hajlékot Tiffán Zsolt cégének havi 47 ezres bérleti díjért, miután az önkormányzat 300 milliót áldozott az épület felújítására. A NER-közeli vállalkozó korábban a Fidesz baranyai elnöke és parlamenti képviselő volt. A Pala utcába csak bekukkantottunk: Nagy Gábor Tamás anno itt intézett önkormányzati lakást a szüleinek, volt felesége cégének. Ennek az épületnek a felújítására is ráköltöttek közpénzt, 324 milliót.

Végállomásunk a kulisszaépítészet gyöngyszeme, a Lónyay–Hatvany-villa volt. Az eredetit 1944 telén bombatalálat érte, lebontották, most egy játszótér helyén épült újra, ez húsz évbe és több mint kilencmilliárd forint közpénzbe került. A villa a Fidesz pártalapítványa és házipénztára, a Batthyány Lajos Alapítvány székhelye. Negyedórás sétánk után a budai várban benézhettünk volna Orbán Ráhel barátja, Zsiday Zoltán Roy valamelyik éttermébe is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.