2022. március 7., hétfő

"NEM LEHET AZT MONDANI, HOGY KIMARADUNK EBBŐL A HÁBORÚBÓL"

HVG360
Szerző: WINDISCH JUDIT
2022.03.07.


Nem teljesen alaptalan az orosz-ukrán háborút összehasonlítani a II. világháborúval, most nagyjából 1938-ban „vagyunk”, mikor Hitler a müncheni szerződéssel jogot kapott Csehszlovákia feldarabolására, ami nem elégítette ki terjeszkedési vágyait - mondta a hvg360-nak adott interjúban Mitrovits Miklós történész. Most Putyin várta volna el a Nyugattól, hogy nézze el Ukrajna megcsonkítását és egy bábkormány felállítását. Szemben a harmincas évek végével most sokkal gyorsabbak az események. Mik a lehetséges forgatókönyvek? Mit számít, ha nem küld Magyarország fegyvert?


hvg360: Sorra írják a kommentárokat a szakértők arról, hogy „megkezdődött a vég Putyin számára”, „politikailag megbukott”, de közben folyamatosak a támadások Ukrajna ellen, pénteken épp Európa legnagyobb atomerőművét foglalták el az oroszok. Ez a kettő hogyan fér meg egymás mellett?

Mitrovits Miklós: Putyin katonailag egyelőre nem nyerte meg a háborút. Az igaz, hogy ha ránézünk a térképre, látjuk, hogy az orosz hadsereg egyre nagyobb területet ural Kelet-Ukrajnában és Dél-Keleten, az Azovi-tenger partján. Ugyanakkor súlyos kudarcnak minősíthető, hogy mindössze tíz nap alatt hozzávetőleg 11 ezer katonát vesztettek (ez a halottak és a sebesültek összlétszáma). Vessük ezt össze azzal, hogy Afganisztánban tíz év alatt 26 ezer szovjet katona halt meg és mintegy 30 ezer sebesült meg.

Másfelől az ukrán hadsereg is sikeres a védekezésben: az oroszok másfél hét alatt mindössze Herszont tudták elfoglalni, de a hírek szerint nem sikerült egy újabb szakadár köztársaság kikiáltása, Harkivot vagy Mariupolt tíz napja ostromolják, és még mindig nem tudják bevenni, Kijevhez pedig még hozzá sem kezdtek igazából. Az ukránok klasszikus partizánháborút vívnak. Nem ütköznek meg a fő erőkkel, hogy a területet az ellenőrzése alatt tarthassák, mert úgy elég hamar felmorzsolódnának, hanem a nagyobb városokba csoportosítják erőiket vagy az oroszok hátába kerülve próbálják támadni az utánpótlásvonalat.

Putyin tehát katonailag sem nyert meg semmit, de kétségtelen, hogy egyre több civil áldozata lesz a háborúnak.

hvg360: Itt azért a „még”-en van a hangsúly, nem? Hiszen olvasni azt is, hogy ez még csak az eleje, mivel ők arra számítottak, hogy az ukránok megfutamodnak, Zelenszkij elmenekül, így ehhez kalibrálhatták a csapatot. Attól lehet tartani, hogy ennél jöhetnek sokkal erősebb csapások is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.