2022. március 12., szombat

NEM LESZ VITA, MER’ NEM LESZ VITA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.12.


Eléggé lehangoló látvány a kedves vezető kívülről is. Véreres, savós szemek, viaszos, hófehér, löttyedt bőr, ingnyakból kitüremkedő puha toka, kifejezéstelen tekintet. Nem Kásler az ember, de kár volna rá szavazni. Ebben az organizmusban ránézésre nincs benne négy év, még itt hagyna minket magunkra, és zokognunk kellene veszteségünkben, hogy mi lesz velünk nagymama, ki mutat utat nekünk az élet habos óceánjában, ugye. Nem. Ha arra gondolnánk, hogy a kedves vezető külsején élcelődünk, az tévedés volna.

Mert és ugyanis akkor idehoznánk trottyos gatyáját, hordónyi bendőjét és zsebrevágott kezét, sőt, bírálnánk fodrászát is az idióta módon középen elválasztott hajért, és még számos dolgot fölemlítenénk, ami nem tetszik ezen a mi mesebeli hősünkön, akit a köznyelv csak törpének nevez különféle lehangoló jelzőkkel cifrázva az amúgy sem előnyös főnevet. De ez már grammatika, a nyelv maga. És ím, már helyben is vagyunk, mert máma vezérünk ingatag belsejével foglalkozunk, ám nem buddhai, hanem inkább doktorbácsis-társadalomtudósi értelemben.

Buddhát emlegetve tisztázzuk, hogy a megvilágosodott, midőn neki útja elején mindenféle gyönyörű hercegkisasszonyokat ajánlgattak, mint akik elűznék rossz kedvét, azt felelte: egyik sem kell, mert nyakig mindahány tele van vizelettel és ürülékkel. Ez elég naturális kép, mintha a megvilágosodott Zolától tanult volna, de mindenkit megnyugtatok, a felcsúti hős nem így kerül nagyítónk alá és szavainkba, mert van nekünk lelkünk, hogy a nyájas olvasót ne riasszuk el, és keltsünk benne hányási ingereket evés közben. Volt gyerekszobánk.

És most, hogy előttünk van a kedves vezető ostoba és beteges ábrázata, idézzük is fel a jelenetet, ami közben a pillanatfelvétel készült. Segítésképpen, s mintegy az értelmezést támogatandó megkérdem, láttuk-e, hallottuk-e Hajós András egyik előadását az iskolai menza gyönyöreiről saját élményeire alapozva, ahol – ha jól emlékszem – a hajdani Edit néni ekképp állította meg az étkezde ajtajában az éhező és finomfőzelékre vágyakozó kicsi Hajóst és éhes kis pajtásait: „Nem mentek be, mert nem mentek be”. És már előttünk is áll Orbán, akárha a hajdani és mesebeli Edit néni.

Tegnap megkérdezték tőle hirtelen rárontva és előkészítetlenül – innen a bamba és nem kellően kordában tartott külseje –, hogy lesz-e a vita a Márki-Zay nevű ürdünggel, amire azt felelte, idézzük: „Nem, nem lesz semmi. Nem lesz, nem lesz vita.” Hogy pedig miért, elsőként azt a választ kapta a kérdező: „Nem lesz, mert nem lesz”. Aztán egy kis zavar támadt az erőben, mert a kedves vezető ilyen hirtelenségekre készülve nincsen egyáltalán, így kellett egy kis idő a helyes válasz megtalálásáig. Szinte hallani lehetett, ahogyan kattog az agya a vizenyős szemeitől takarva.

Rejtve a tébolyt mintegy. Kis idő múltán felragyogott a felhős égbolt, hogy megvan a klisé, amit a Párt nagy nehezen kidolgozott, és azóta is hajtogat az összes papagáj, de most Orbán maga is rákényszerült: „Azért, mert nem indították el a főnöküket. Ha elindították volna a főnöküket, az egy másik helyzet lenne.” Hogy ki az a főnök és kinek kellett volna elindítani, plusz ráadásul hová, az ki nem derült. Viszont tudjuk, hogy Gyurcsányra gondolt a vizenyős tekintetű, mint lidérces álmaira, akitől csatakosan forog a dunna alatt, ahogyan alszik amúgy a rét ugyanott...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.