2022. március 17., csütörtök

ORBÁN KÉPES ÖNMAGÁT IS MEGHAZUDTOLNI, HOGY MEGNYERJE A VÁLASZTÁST - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.03.17.


A Békement élén vitt "No War" táblák nem az ukránok melletti kiállást, hanem az autoriter Orbán Viktor melletti kiállást jelentették. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje. 

Az MSNBC amerikai tv csatorna egyik legnépszerűbb politikai műsora ezúttal Budapestről jelentkezett be. És ez csak megkoronázása volt az eddigieknek, mert Beregsuránytól kezdve Tiszabecsen át Záhonyig, hosszú ideje a népes tv-stáb az oroszok ukrán inváziója óta ideiglenes székhelyéül Magyarországot választotta. A legutolsó bejelentkezésük színhelye pedig nemzeti ünnepünk alkalmából Budapest lett, ahonnan instant politikai elemzést adtak. Először is arról, hogy a Békement élén vitt No War, Ne legyen háború! táblák - félreértések elkerülése érdekében – jegyzi meg epésen a műsorvezető, nem az ukránok melletti kiállást, hanem az autoriter Orbán Viktor melletti kiállást jelentették. Orbán portréjának másik határozott kontúrját az elmúlt 12 év húzta meg, amellyel a jelen pillanatban Európa legrégebb ideje regnáló uniós vezetője lett. Aki drasztikusan visszanyeste a demokráciát Magyarországon, többek között azzal, hogy eltávolított bírákat, hogy megtépázta a sajtószabadságot és gyakorlatilag rendeleti kormányzást vezetett be. Pártja pedig rasszista, iszlámgyűlölő, menekültellenes és különösen ellenséges a viszonya az LMBTQ közösségekkel. Orbánnak igencsak feszült viszonyt sikerült kialakítania Európa demokrata vezetőivel, de Trump volt elnök, sőt az amerikai republikánus párt számára is hős és követendő példa lett a magyar kormányfő. Majd kritikus szavakkal írja le Orbán legutóbbi látogatását Putyinnál, merthogy nemcsak Trump, de Putyin is jó barátja. Akiről a Kremlben zajlott találkozó alkalmával pedig az is elhangzott Orbán szájából – elemzi az amerikai tv-műsor, hogy megérthető Putyin érvelése is, amikor Ukrajnáról és a NATO-ról van szó. Ám elég kínos most neki az is, hogy akkor maga ismételgette Putyin szavait, miszerint utóbbinak nincs szándékában megtámadni Ukrajnát. A műsorvezető szerint a magyar kormány tett a legkevesebbet a menekültek ellátása érdekében a szomszédos országokkal való összehasonlításban, a kormány munkáját a civilek vették át. Summa summárom, a két hét múlva esedékes választás tétje – hangzott el az MSNBC műsorában, – hogy a demokratikus Európában marad-e az ország, vagy az autokrata Oroszországba tart-e. És persze hiányolta Orbánt arról a vonatról is, amelyen három európai vezető – jelesül a lengyel, a szlovén és a cseh – utazott Kijevbe, hogy további támogatásáról biztosítsa Volodymyr Zelenszkij ukrán elnököt.

Magától értetődően persze a legtöbb nemzetközi hír Orbán újraválasztásának javuló esélyeit latolgatta, abban a különös prizmában, hogy senki nem gondolta volna, hogy épp az orosz háború lesz a kampány egyik, ha nem a legfontosabb témája – erről ír többek között a Bloomberg amerikai hírügynökségOrbán képes beállítani magát egy olyan szerepbe, amelyben ő jelenti a békét és biztonságot, mert nem sodorja háborúba Magyarországot. Az ellenzék pedig próbálkozik ezt megcáfolni – többek között azzal, miként garantálhatná a biztonságot, ha még egy olyan drónt sem képes befogni, amelyik 40 percen át repült a magyar légtérbenMárki-Zay Pétertől pedig a Bloomberg idézi azt a mondatot, hogy közvéleménykutatásokat nem nagyon tudott eddig sem megnyerni, de választást már nemegyszer.

Ezzel a témával foglalkozik az AFP, francia, az Al Jazeera arab hírügynökség, a Balkan Insight, a Visegrad Insight – utóbbi például arra hívja fel a figyelmet, hogy Európának nagy szüksége lenne a magyar kereszténydemokratákra, akik szembeszállnak a Putyin bábja által megteremtett urambátyám kapitalizmussal.

Foreign Policy magazin Orbánt, a szélkakast illetve a Janus arcú politikust mutatja be, aki mindig kedvező politikai széljárást lovagolta meg, s most, az orosz háború idején megint képes szembemenni saját magával, hogy megnyerje a választást.

Mivel a nyugati liberális demokráciák példátlan mértékű szabadságot, igazságot, tisztességet, virágzást, fejlődést és egymás iránti toleranciát teremtettek, ami maga után vonta – szinte természetszerűleg az illiberális társadalmi berendezkedést, amelynek egyik feltűnő figurája Orbán Viktor lett – vezeti fel a hosszabb Orbán-elemzést a Quillette portál podcastjában illetve lerövidített írásos változatában az a Joe Forgas, aki a 60-as években került ki Ausztráliába. S most azzal került a figyelem homlokterébe, az orosz invázió idején a magyar állami média teljesen átvette, visszahangozza az orosz háborús propagandát, és az oroszok által elkövetett erőszakért a NATO-t illetve az arrogáns Egyesült Államokat teszi felelőssé. A roppant sokrétű elemzésben például szerepel, hogy egyesek kvázi-fasiszta rendszernek hívják, míg Magyar Bálint csak posztkommunista maffiaállamnak. Megállapítja, hogy a választási törvény alig hagy bármi esélyt a versenyre, azonban ha mégis megnyerné az ellenzék, akkor is az Orbánék által bebetonozott illiberális intézményekkel kell majd harcot vívnia a túlélésért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.