2022. március 17., csütörtök

EZ TÖRTÉNT AZ OROSZ–UKRÁN HÁBORÚBAN CSÜTÖRTÖKRE VIRRADÓ ÉJJEL

TELEX
TÓTH-SZENESI ATTILA
2022.03.17.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


Teljes szerdai tudósításunkat, beleértve a lenti bejegyzéseket is, itt pörgetheti vissza. A szerda esti összefoglalót itt találja. Éjjel pedig a következők történtek:

Front

- Legalább egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután egy lelőtt rakéta maradványai egy lakóépületet találtak el Ukrajna fővárosában, Kijevben csütörtök hajnalban.

- 10-ről 13-ra nőtt a csernyihivi támadás áldozatainak száma. Szerda délelőtt csapódott a bomba egy épületbe, ahol emberek épp kenyérért álltak sorban az észak-ukrajnai Csernyihivben. A helyi rendőrkapitány szerint tucatnyi sérült is van, az ukránok szerint egyértelműen orosz támadás volt. Az oroszok szerint ez kijevi propaganda.

- Ukrajna kilenc, fogságba esett orosz katonát cserélt Melitopol polgármesterére, akit a múlt héten raboltak el orosz katonák. A hírt maga Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette.

- A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok egyre elavultabb és pontatlanabb fegyvereket használhatnak. A kevésbé precíz eszközök rossz találatai miatt sajnos sokkal több civil áldozatra lehet számítani. Oroszország valószínűleg azért folyamodott e fegyverek használatához, mert nem érte el a korábban kitűzött katonai céljait.

- A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legfőbb ügyésze ragaszkodik a „zéró toleranciához” a gyermekek elleni bűncselekményekkel szemben. A bíróság ugyanígy áll hozzá a szexuális és nemi alapú bűncselekményekhez is.

Zelenszkij beszédei

- „A világnak hivatalosan el kell ismernie, hogy Oroszország terrorista állammá vált” – mondta Zelenszkij az éjszaka megjelent első videóbeszédében.

- Zelenszkij az éjszakai második videóüzenetében oroszul is beszélt: „Oroszország polgárai! Miben különbözik Mariupol ostroma Leningrád második világháborús ostromától?”

Diplomácia

- Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Albánia, Norvégia és Írország is rendkívüli ülés összehívását kérte csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsától az ukrajnai humanitárius helyzet romlása miatt

- Az USA óva intette Oroszországot a vegyi vagy biológiai fegyverek használatától. Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan szerdán telefonon beszélt az orosz Biztonsági Tanács titkárával, Nyikolaj Patrusev tábornokkal, aki Putyin egyik régi bajtársa.

- Oroszország csak úgy tesz, mintha tárgyalna Ukrajnával, miközben egy „hosszan tartó, brutalitás drámai folyamatban” kötelezte el magát – mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

- Kína soha nem fogja megtámadni Ukrajnát – jelentette ki Fan Hszien-zsung, Kína ukrajnai nagykövete...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.