2022. március 3., csütörtök

ORBÁN MÉGISCSAK AZ EU-T VÁLASZTOTTA, HÁTAT FORDÍTOTT PUTYINNAK, HISZ OPPORTUNISTA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.03.03.


Putyin elveszíti legfontosabb európai uniós szövetségesét, Orbánt, aki ellene fordult. Az orosz sajtó azonban Szijjártó bejelentésére koncentrál, hogy nem nyújt Magyarország semmilyen fegyveres segítséget Ukrajnának, illetve hogy sem a gázimportban, sem Paks2-ben nem történt változás. A Kreml propagandája Ukrajna megosztására egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig nyúl vissza, és azt hirdeti, hogy Ukrajnának bizonyos területeit át kell adni Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. Nemzetközi lapszemle.

Korábban is szoros volt a kapcsolat a magyar kormányfő és az orosz elnök között, amit a pandémia csak tovább erősített. Orbán volt az első, aki orosz vakcinát vásárolt – emlékeztetett az amerikai CNBC tv csatorna elemzésében. A magyar kormányfő mégis hátat fordított Putyinnak és az Európai Uniót választotta.

Egy hét alatt jelentős színeváltozáson ment keresztül

Névtelenül nyilatkozó uniós források szerint aggodalommal figyelték, hogy a szankciók kivetésére miként reagál Orbán, és örömmel fogadták, hogy Putyin helyett az Uniót választotta, és az uniós egységes álláspontot képviselte. Holott február elején, a moszkvai látogatásán a Kremlben nem győzte hangsúlyozni 13 éves barátságuk rendkívüliségét. A barátság számokban kimutatható jele volt, hogy évről évre növelte hazánk gázimportját Oroszországtól: míg 2010-ben 9 milliárd, 2019-ben viszont már csaknem 18 milliárd köbméter gázt importáltunk.

Most viszont Magyarország befogadja a menekülteket, sőt – amit eddig inkább akadályozott – most Ukrajnát az uniós tagság elnyerésében segíti. Orbán opportunista - írja a cikk. Pedig lehet, hogy ezzel nem fest jól a választói szemében. Azonban nem akarja politikai és vezetői tekintélyét elveszíteni.

Harmadik napja téma az orosz sajtóban Szijjártó Péter bejelentése, miszerint Magyarország se katonákat, se fegyvereket nem küld Ukrajnának – legutóbb a Gazéta napilap hozta le a hírt. Kiemelve azt is, hogy Magyarország nem akar belekeveredni a háborúba. A háború kifejezés viszont a történtek ismertetésében továbbra is speciális hadműveletként szerepel, egy olyan hadműveletként – a háború 7. napján – ami kifejezetten a két szakadár régió, azaz orosz értelmezésben a Donyecki- és a Luhanszki Népköztársaság megvédése érekében történik.

Zelenszkijről megjegyzik, országos mozgósítást rendelt el, illetve hogy Ukrajna-ellenségességét megerősítsék, megjegyezték, Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal.

Az Európai Pravda arra kapta fel a fejét, hogy nem bontja fel hazánk az oroszokkal kötött gázszerződését és a Paks 2 megépítési tervét sem. Annak ellenére, hogy az ellenzék felszólította a szerződés érvénytelenítésére. Szijjártó úgy fogalmazott, a háború árát nem a néppel akarják megfizettetni. Azonban az orosz Sberbank fiókjának bezárása Magyarországnak is egyértelművé teszi a szankciók súlyosságát.

Kirgizisztán ukrajnai követsége bejelentette, hogy menekültek újabb csoportját evakuálják Kijevből autóbuszokkal – írja a helyi Szabad Európa Rádió orosz nyelvű honlapján. Két napja 114 embert menekítettek ki Budapestre, Lengyelországba pedig 90-et.

A Kreml propagandája Ukrajna megosztására egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig nyúlik vissza, itt a történelmi lecke – írja a Bajor 24 portál. Ugyanis már akkor azt hirdették, hogy Ukrajnának bizonyos területeit át kell adni Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának.

Az ukrán elnöki hivatalból, Andrij Yermak azt írta ki a közösségi hálóra, hogy az oroszok rakétatámadást intéztek azon terület ellen, ahol többek között a Babij Jar-i emlékmű is található. 1941-ben a német megszálló hatalom gyilkolt le 33771 zsidót ugyanitt. A Komszomolszkaja Pravda főszerkesztőhelyettesem Andrei Baranov pedig ezeket a történéseket úgy értelmezi, szintén történelmi aspektusban: el tudják képzelni, hogy Nyugat-Ukrajna ismét átkerül a szomszédos európai országokhoz?

Egy kis nacionalizmusért nem kell menni a szomszédba. Könnyen változhatnak a határok. propagandisták szerint ez elég indokot adhatna arra, hogy Lengyelország ezekre a sérelmekre hivatkozva bekebelezze az említett, kisebbségek által lakott területeket. Az újság még hipotetikus térképet is közöl – a teljes dezinformáció jegyében. Fantáziájuk arra is kiterjed, hogy Zelenszkij ukrán elnök Londonba menekül, ahol bábkormányt állít fel, eközben az oroszbarát Viktor Janukovics visszatér Kijevbe. A bajor portál megjegyzi, ha azt hiszik a Kreml propagandistái, hogy különféle nemzetiségieket ki tudnak így egymás ellen játszani, akkor nagyon tévednek. Ez ugyanis minden eddiginél jobban összekovácsolja az ukrán nemzetet.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.