2022. március 29., kedd

PUTYIN MEGHOSSZABBÍTOTT KARJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.29.


A veszélyeztetett kelet-európai néppel való szolidaritás nem adhat menlevelet az autokraták számára – legyen szó akár az orosz diktátornak a meghosszabbított karjáról, mint amilyen Orbán Viktor. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

A ma reggeli nemzetközi lapszemle elején hadd ejtsek néhány mondatot rendhagyó módon egy olyan videóanyagról, amely a magyar érdeklődők számára magyar portálon, konkrétan a 444.hu oldalán jelent meg először a minap. A külföldi komponens itt az, hogy az Öt lecke a valóság felszámolásáról című dokumentumfilm a ZDF német közszolgálati televízió támogatásával készült. Máté Bence és Szentpéteri Áron alkotásáról van szó, amely személyes történeteken keresztül mutatja be, hogyan darálta le Orbán Viktor a szabad magyar nyilvánosság jelentős részét. A film legizgalmasabb jelenetében végigkövethetjük, miként buktatta le Szijjártó Pétert 2020 nyarán az Adrián Németh Dániel fotós-újságíró, aki előzetesen nem tudta, pontosan kik vannak a jachton, csak aztán a sebtében elkészített felvételeket végignézve azonosította döbbenten a magyar külügyminisztert. A dokumentumfilmben hangsúlyosan szerepel az a megállapítás, hogy az elmúlt években a német politika Angela Merkel felfogásának megfelelően nagy megértést tanúsított Orbán Viktor iránt, és hogy ebben nem kis szerepet játszott a nagy német vállalatoknak nyújtott bőkezű budapesti kormányzati támogatás.

És most nézzük a Handelsblatt egyik cikkét, amelyben szintén található utalás a német-magyar üzleti kapcsolatokra, mégpedig a hadiipar területéről. Németország fegyverkezik, miként fognak befektetni ennek érdekében 100 milliárd eurót, hol vannak szűk keresztmetszetek? – ezt a kérdést járja körül a lap, miután Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár után Friedrich Merz, az ellenzékbe szorult kereszténydemokraták vezetője is egyetértését adta ahhoz, hogy Németország beszerezze Izraeltől a Vaskupolaként is emlegetett rakétavédelmi rendszert. Történt ez ahhoz képest, hogy 2020-ban a berlini nagykoalíció még elvetette az amerikaiakkal közös rakétavédelmi fejlesztési terveket. Most, az Ukrajna elleni orosz támadás miatt új prioritásként jelent meg az a szempont, hogy sürgősen javítani kell a Bundeswehr képességein, és onnan kell beszerezni az eszközöket, ahol azok rendelkezésre állnak. A Handelsblatt írása főként azokat a gondokat írja le, amelyek a német hadiipari vállalatok eddigi meglehetős lassúságával, körülményességével kapcsolatosak, mondván, ezen kell változtatni, bizonyos szállítási határidőket le kell rövidítani. A cikk számos nagy volumenű katonai beszerzési projektet említ, és egy mondat erejéig kitér arra is, hogy az ukrajnai orosz invázió nyomán nem csupán német részről mutatkozik megnövekedett vásárlói igény: a Rheinmetall nevű céghez például a hétvégén Magyarországról futott be egy 850 millió eurós rendelés, amely munícióra szól - az nem derül ki, hogy közelebbről milyen fajta munícióra.

bécsi Der Standard közli Lendvai Pál kommentárját az Ukrajna melletti igen erőteljes lengyel kiállásról. Egyebek közt megállapítja: az elmúlt hetekben kiderült, hogy a lengyel-magyar megbonthatatlan barátság csupán fikció, és megmutatkozott az úgynevezett visegrádi államok közötti szakadás. Lengyelországgal ellentétben ugyanis Orbán Viktor elutasítja a közvetlenül Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, és ugyan nem akadályozza meg az uniós határozatok elfogadását, egyetlen szóval sem kritizálja kebelbarátját, Vlagyimir Putyint.

A szerző szerint a lengyelek nagy segítőkészsége abból az érzésből fakad, hogy ha nem állítják meg Putyint, akkor a következő áldozat Lengyelország lehet. Azt is leszögezi azonban Lendvai, hogy a túlélésért küzdő Ukrajnával és a többi, veszélyeztetett kelet-európai néppel való szolidaritás nem adhat menlevelet az autokraták számára – legyen szó akár a Kreml diktátorával szembenállókról, mint amilyen Jarosław Kaczyński, vagy éppenséggel az orosz diktátornak a meghosszabbított karjáról, mint amilyen Orbán Viktor. Az elemző itt arra utal, hogy az Európai Bizottságnak most nehéz feladatot kell megoldania: egyszerre várják el tőle, hogy támogatást nyújtson Lengyelországnak a menekültek megsegítéséhez, valamint hogy ezzel egyidejűleg leállítsa az uniós folyósításokat – összhangban az új szankciós mechanizmussal – abban az esetben, ha nem teljesülnek a jogállamisági elvárások. Lendvai Pál szerint a lengyel rezsimet bíráló tudósok és más értelmiségiek joggal mondják azt: a Nyugatnak, miközben kiáll a lengyelek mellett az ukrajnai háború kérdésében, nem szabad feladnia a lengyel igazságszolgáltatás és média függetlenségének a követelését.

Ehhez kapcsolódóan röviden megemlítem, hogy a varsói Gazeta Wyborcza egyik írásának a címében megtörtént tényként állapítja meg, hogy a lengyel kormány befagyasztotta kapcsolatait Orbán Viktorral, mert a magyar miniszterelnök Putyint támogatja. Az oroszbarát Orbán régóta problémát jelent a Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt, illetve a visegrádi országcsoport számára, holott korábban elismeréssel tekintettek rá, mint a konzervatív értékek olyan védelmezőjére, aki nem hajol meg Brüsszel akarata előtt - írja a lap.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.