2022. április 12., kedd

A NYUGAT JÓ, A KELET ROSSZ?

MÉRCE
Szerző: KUSTÁN MAGYARI ATTILA
2022.04.11.


Sokan megírták már, és sokan megírják még, hogy az ellenzék miért szúrta el. A magam részéről egy morális dilemmára világítok rá, amellyel nem állítom, hogy okozója volt a veszteségnek, de azt igen, hogy nem volt hatékony narratívája(szerencsére).

Több mint egy éve gyűjtöm a kelet-nyugatozás ellenzéki megnyilvánulásait – azt a diskurzust, amelynek a kiindulópontja, hogy a magyarság csak Nyugat felé nyithat, Keletre teljesen zártnak kell lennie – és sajnálatomra rengeteg példa összegyűlt a hónapok során. Amíg ezzel szórakoztam, gyakran olvasgattam a Turán folyóiratot, amely az első Világháború előtti évektől a második kezdetéig jelent meg. Amolyan ellenpólusként olvastam, mivel a turanizmus a nyugati helyett egy ázsiai kulturális környezetbe ágyazta be a magyarságot (erről részletesebben Ablonczy Balázs ír Keletre, magyar! című kiváló könyvében), olyan közismert értelmiségiek munkájával, mint Teleki Pál vagy Vámbéry Ármin.

Manapság a turanizmus legfennebb mint valami eltorzult téveszme jelenik meg a közbeszédben, és, ha nem is teljesen alaptalanul, mégis inkább azért, mert a magyarság nem meri elképzelni magát máshol, mint az eurofehér elitklubban – abban a klubban, amely a hangadó értelmiségi szerint nem más, mint a jóság maga és a moralitás netovábbja. Ez a klub arról ismerszik meg, hogy globális elsőbbséget élvez: nemcsak, hogy maga nyer meg minden létező versenyt, felmérést, indexet, de maga is állíthatja fel ezek kritériumait. Csakis a Nyugat kulturális termékei fogyaszthatók (a világ maradék kilencven százaléka pusztán „egzotikus” lehet, és annak reprezentációja is a Nyugat dolga), gazdasági előnyét pedig nem is magyarázza más, mint a hihetetlen szorgalom és kitartás,

eközben ráadásul az emberi jogokban is élen jár, mindenkori iránya töretlenül jó. A magyaroknak pedig, akik „természetesen” „fehérek”, csakis ide lehet tartozniuk. (Hadd ne felejtsük el: más kelet-európaiak mellett alig egy évszázada a magyarokat sem fehérként kezelték az Egyesült Államokban – fehér munkások a „hunky” munkát nem vállalták el, mert az a magyarok megalázó szintjének volt megfelelő.)

Az az elképzelés, hogy „a jó Nyugatról jön”, több szemszögből problematizálható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.