2022. április 21., csütörtök

AMERIKÁBAN ÚGY LÁTJÁK, TRUMP ORBÁNI MINTÁRA AKAR NÉPSZERŰ LENNI

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.04.21.


Miközben Orbán Viktor sorozatban negyedszer alakíthat kormányt, a szövetségesei eltávolodtak tőle, különösen az orosz-ukrán-háború kapcsán tanúsított magatartása miatt. A CNN különkiadást készít a magyar demokráciáról, amely egyben figyelmeztetés is: "csak óvatosan, Amerika, ezzel az orbáni mesével!"

Ugyan a háború az ajtaján kopog, Magyarország mégis a saját érdekeit helyezi előbbre, kérdően felhúzza szemöldökét, és visszautasítja, amikor európai szomszédja segítségre szorulna – írja az amerikai Christian Broadcasting Network, a Keresztény Műsorszolgáltató Hálózat. Fogalmazásuk szerint a keresztény konzervatív Orbán Viktor sorozatban nyerte meg a választásokat, miközben a hazájában politikai koalícióra léptek, és Európában is kritikusan léptek fel vele szemben a politikáját ellenzők, akik között Zelenszkij ukrán elnök is ott van. Ez odáig fajult, hogy egész Európában egyedül Magyarország nem segít Ukrajnának. Hogy miért? Mert Orbánt Putyin legközelebbi barátjaként tartják számon. Nemcsak hogy nem mond le az orosz gázról és olajról, de még rubelben is hajlandó fizetni, szembemenve európai partnereivel, akik el akarják vágni Putyint a szabad kereskedelemtől. 

Miközben Nyugat-Európában a politikai hatalom balra tolódik, Orbán úgy tolódik jobbra, hogy átalakítja a magyar kulturális világot. Nem véletlenül nevezték ki Novák Katalint, a volt családügyi minisztert új államfőnek. Vezetése alatt – állítja a lap – 40 százalékkal csökkent az abortuszok, 83 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, a válások száma pedig hat évtizede nem volt ilyen alacsony.

Didier Reynders miután megkapta a kérdéseire vonatkozó válaszlevelet a magyar kormánytól, azt mondta az Európai Parlament illetékes polgárjogi bizottsági ülésén, hogy az Európai Bizottság továbbra is fontolgatja, hogy az Európai Bíróság elé vigye-e a magyar LMBTQ-törvényt – írja az EUObserver. A testület nyáron eljárást kezdeményezett ez ügyben, akkor Orbán a népszavazás mellett döntött, ami érvénytelen lett, de 90 százaléka a kormány szándékai szerint szavazott. Ezek után Orbán és médiája is győzelmet hirdetett ebben a kérdésben.

A magyar kormány ellen több eljárás is folyamatban van, Ursula von Der Leyen a forrásmegvonások lehetőségére is figyelmeztetett, a holland Sophia in 't Veld képviselő pedig azt mondta, ezerszer lefolytattuk már ezeket a vitákat, elegem van belőlük. 12 éve egyfolytában csak figyelmezteti Brüsszel Orbánt, és mire jutottunk vele? – Tisztességtelen választási rendszerrel egy olyan kormány került hatalomra, amelyik nem tekinthető legitimnek. Orbán Putyin ügynöke, és akkor mi most arról beszélgetünk, hogy küldjünk-e még egy levelet a magyar kormányfőnek? Kötelességünk minden állampolgár jogvédelmét biztosítani, és megvédeni a demokráciát. Ennél sokkal, de sokkal többet kellene tennünk! – mondta el véleményét Sophie in 't Veld. Hidvégi Balázs Fidesz-képviselő a meghallgatásról annyit mondott, Magyarország elleni gyűlöletbeszéd zajlik. A választók ugyanis a kormány álláspontjára igent mondtak.

Az egyik legnépszerűbb amerikai talkshow, a "The Daily Show" egyik tudósítója Budapestre jött, hogy beleszagoljon a levegőbe, hisz májusban az amerikai republikánus párt itt tartja mozgósító, éves közgyűlését. Jordan Klepper erről számolt be a CNN-nek, akit szintén izgalomban tart ez az esemény. Közelről kell látni, hogyan süllyed az egykori demokrácia autokráciába, ahol a média szinte teljesen a kormány kontrollja alatt van. Nem beszélve arról, hogy Trump orbáni mintára akar népszerű lenni. Szóba került az is, mennyire fellelkesítette a republikánusokat Tucker Carlson, a Fox News legismertebb sztárriporterének egy hetes magyarországi közvetítése, amely követendő példaként állította be Orbán elvét és központi intézkedéseit. A The Daily Show hamarosan bemutatja a Demokrácia magyar módra című készülő különkiadását. Amelynek üzenete: "csak óvatosan, Amerika, ezzel az orbáni mesével!" Azaz tanmese Amerika számára.

Most már a lengyel kormányzati támogatásból létesült amerikai agytröszt, a CEPA is nyíltan ír arról, hogy különválni látszanak Magyarország és Lengyelország útjai. Orbán ugyan megnyerte a választásokat, de ez szövetségesei elvesztésébe kerül neki. Hisz Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság kormányzó párt vezetője úgy fogalmazott, ha Orbán nem látja, milyen kegyetlen vérengzést hajtottak végre az oroszok Bucsában, akkor azt tanácsolja neki, menjen szemorvoshoz. Andrzej Duda lengyel elnök is osztotta véleményét.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.