2022. április 15., péntek

EGY ILYEN KONFLIKTUSBAN A KOMMUNIKÁCIÓ IS A HÁBORÚ RÉSZE

24.HU
Szerző: PAPP ATTILA
2022.04.14.


Az orosz-ukrán háború kitörése óta hatalmas a zaj a kommunikációs térben. Az okostelefonok elterjedése óta egyre nehezebb megállapítani a közösségi médiában cirkuláló felvételek hitelességét, ráadásul az oroszok és az ukránok az információs hadszíntéren is megküzdenek egymással, hogy a maguk oldalára állítsák a közvéleményt.


Az Ukrajna elleni orosz invázió első napján egy orosz nyelvű Telegram-fiók, a SCEPTIK azt állította, hogy 82 ukrán katona megadta magát a Kígyó-szigeten – egy távoli, sziklás szigeten a Fekete-tengeren –, és írásban rögzítették, hogy nem hajlandók továbbra is részt venni a katonai akcióban. Ezzel szemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt közölte, hogy 13 határőr volt az előőrsön, akik hősi halált haltak, miután megtagadták a megadást. Az esetről egy hangfelvétel is felkerült az internetre, melyen az hallható, hogy amint az oroszok felszólították őket a megadásra, az ukránok elküldték őket a picsába. Azóta mindannyian posztumusz kitüntetésben részesültek, és megkapták az „Ukrajna hőse” címet is.

Nem sokkal az eset után szárnyra kelt a hír, miszerint a Kígyó-sziget védői életben vannak. Ezt végül az ukrán haditengerészet is megerősítette, hozzátéve, hogy hadifogságban vannak.

Az eset jól illusztrálja az orosz invázió körüli információs zajt, melyet a közösségi média csak felhangosít. A történet alakulása az orosz és az ukrán fél valóságértelmezését is tartalmazza: míg előbbi gyávának, utóbbi pedig heroikusnak igyekszik beállítani a hazájukat védő ukránokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.