2022. április 15., péntek

NEHÉZ IDŐK VÁRNAK A FŐVÁROSRA

HÍRKLIKK
Riporter: SOMFAI PÉTER
2022.04.15.


A politikusok már a következő választásokra gondolnak. Vannak, akik még csak a történtek számvetésénél tartanak, mások már egy következő megmérettetésre készülnek. „Az országgyűlési választáson egyértelmű választói akarat nyilvánult meg, és ez új kereteket szab annak, hogyan tud együttműködni a főváros a kormánnyal”– mondta Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi közgyűlés parlamenti választások utáni első, rendkívüli ülésén. Budapest bűnös város lehet, mert a budapestiek más értékek mellett tettek hitet? Folytathatja a kormány a főváros sanyargatását? – kérdeztük Ágh Attila politológus professzort.


„Nagyon nagy kérdés, hogy a kormánypárt mikor kezdi a politikai felkészülést a 2024-es következő önkormányzati ciklusra” – véli a professzor, majd hozzáfűzi: jelenleg még nem lehet tudni, van-e Orbán Viktornak valamilyen terve arra, hogy a következő „menetben” miként szerezze vissza a fővárost. Hónapokon belül meg fogjuk kapni a választ, hogy egy ilyen átütő győzelemmel a tarsolyában, ereje teljében, offenzívát indít-e a főváros ellen, vagy kivár még? Ágh Attila úgy látja, ez utóbbinak máris vannak bizonyos jelei, hiszen a kormányfő a választást követő első megszólalásai egyikében kijelentette: a Liget-projekteket az eredeti elképzelések szerint fogják befejezni.

Ágh Attila szerint a következő években a csaták legfontosabb terepe a Fudan Egyetem megvalósítási projektje, vagy elvetése lehet. Ebből következik, hogy a következő egy-két év várospolitikai „ütközeteinek” lesz egy társadalmi illetve egy gazdaságpolitikai terepe, majd utána, a választásokhoz közeledve, ez átcsaphat a politika, az ideológia területeire is. Mindezt fékezhetik a Fidesz bizonyos külpolitikai „gondjai”, az Európai Unióhoz fűződő ingatag viszonya miatt egy éven belül – a közismert viták miatt – talán nem akarnak konfrontálódni. A professzor úgy látja, mindez csak időleges visszavonulás, a manapság divatos katonai kifejezéssel élve, az erőgyűjtés, a „csapatok átcsoportosításának” ideje, ami legfeljebb egy-másfél évig fog tartani. „A választások után most nem egy alattunk fortyogó belpolitikai katlanon üldögélünk, hanem az Európai Unióhoz fűződő kapcsolataink bizonytalan kimenetele lehet e téren is a jövő meghatározó tényezője. Nehéz időszak előtt állunk a következő EP választásig” – fogalmaz a professzor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.