2022. április 1., péntek

MAGYAR BÁLINT: NEM SZABAD A VÁLASZTÁS, AHOL ILYEN ARÁNYTALANSÁG VAN

KLUBRÁDIÓ
Riporter: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.03.30.
.

A kampányköltések, a médiatúlsúly, a kormány pénzszórása mind olyan körülmények, amelyek megkérdőjelezik a választás tisztaságát – véli Magyar Bálint.


Egy választást elcsalni nemcsak a szavazás napján lehet. A CEU Demokrácia Intézetének munkatársai összeállítást készítettek a választások kormányzat általi manipulálásáról.

Magyar Bálint szociológus, a Klubrádiónak elmondta, a különböző rendszerek választásait kategorizálja a szakirodalom. Vannak szabad és tiszta választások, amikor minden szabályt betartva, egyenlő feltételek mellett indulhatnak a jelöltek és pártok, és vannak szabad, de nem tiszta választások, amelyek a nem teljesen demokratikus, autoriter államok sajátja. A volt oktatási miniszter úgy véli, ez a kifejezés nem teljesen fedi a valóságot, hiszen aligha lehet szabad egy olyan választás csupán attól, hogy bedobhatjuk a szavazólapot az urnába, de közben az egész folyamatot manipulálják és elcsalják. "Mintha futóversenyen a versenyző lábát összekötnék, azt mondanák neki, hogy szabad futnia."

Ezért különösen fontosnak tartja, hogy az összellenzék kiállíthatott 27 ezer választási megfigyelőt, akik országszerte felügyelhetik és ellenőrizhetik a szavazatszámlálást. Azonban minddez is kevésnek tűnik, hiszen a határon túli szavazást lényegében a Fideszhez hű civil szervezetek hordják ki, így aztán különböző ráhatást gyakorolhatnak a kettősállampolgársága révén Magyarországon is szavazatra jogosult választóra. Majd ugyanezen csoportok gyűjtik össze, ami egyben annak lehetőségét is megteremti, hogy az ellenzéki szavazatokat esetleg kiszelektálják.

Magyar arra is felhívta a figyelmet, hogy a kampányköltések terén is hatalmasak az eltérések, a Fideszt nem tarja vissza a saját törvénye, az általa pénzelt civil szervezetekre is rábízza a párt népszerűsítését. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint csak a plakátelhelyezésekre szánt pénzek különbsége nyolcszoros. "Ez mind a hagyományos választási csalás kategóriájába tartozik" – foglalta össze.

A Fidesz médiatúlsúlya, az hogy az ellenzéki politikusok 4 évente 5 percet kapnak, hogy Orbán március 15-i beszédét egy nap kilencszer adják le már Magyar szerint nem egyszerűen azt jelenti, hogy feléjük lejt a pálya, olyan aránytalanság, amely durva beavatkozás a választásokba.

Az is elképzelhetetlen egy választási költségvetésben, hogy februárban mintegy 1700 milliárd forintot, a GDP 3-4 százalékát szórta ki a kormány a Fidesz választási igényeinek megfelelően. A pénzszórás a rendszerváltás óta nem látott hiányt okoz, amelyet a népnek kell megfizetnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.