2022. április 12., kedd

MIT LÉP A FIDESZ MOST, HOGY A HÉT BŐ ESZTENDŐ UTÁN MEGÉRKEZETT A HÉT SZŰK ÉV A GAZDASÁGUNKBA?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.04.12.


Orbán Viktor kormányfő sok-sok ígéret foglya; ha lehet, tartaná a rezsiárakat, az egykulcsos adót, az árrögzítéseket, de valamit kezdenie is kellene az elszálló hiánnyal és a súlyos inflációval.

„Orbánék főzték, Orbánék is egyék meg.”

A sok csalódott ellenzéki szavazó április 4-i (hétfői) kommentjeiben talán egyetlen pozitívumként (de legalábbis kárörvendő hangként) ezt az értékelést is ki lehetett venni. Az állítás ugyan sok sebből vérzik, hiszen például a magyar gazdaságban is sok problémát okozó Covid, majd a globális infláció, végül pedig az orosz–ukrán háború hármasából egyik sem magyar felelősség, de az állítás mindenesetre arra utal, hogy a magyar kormány nagyon nehéz helyzetbe lavírozta magát, ezért igazságos, ha ők is másznak ki belőle.

Magyar kormányzati felelősség akad bőven. Ilyennek mondható a hét bő esztendő (sok uniós forrás, nemzetközi likviditásbőség, alacsony kamatok, mérsékelt nyersanyagárak) végén a fedezet nélküli, vélhetően a szavazatgyűjtésre bazírozó osztogatási hullám, így az adó-visszatérítés. Ilyen volt a sok-sok, a költségvetést és a cégeket, szektorokat nehéz helyzetbe hozó piactorzítás, így a hatósági árak. De utólag hibának tűnik a jó időkben már ellőtt puskapor (a hírneves high-ressure economy), a rengeteg, sokszor politikailag lojális cégeknek adott hitel, kötvényprogram, támogatás és hosszú távú megbízás...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.