2022. április 12., kedd

ORBÁNÉK MEGTALÁLTÁK A MÓDJÁT, HOGYAN JÁTSSZÁK KI BRÜSSZELT ÉS FELELJENEK MEG PUTYINNAK

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2022.04.12.


Szakértők szerint a Nyugat kijátszaná a saját szankcióit, ha nem euróban vagy dollárban egyenlítené ki az orosz gázszámlát. A magyar kabinet kis csavarral, de továbbra is épp erre készül.


Az Európai Bizottság szóvivője szerint a testület világos álláspontot képvisel a rubelben való fizetéssel kapcsolatban, és nagyon alaposan megvizsgál minden olyan lépést, amely ténylegesen csökkentheti a szankciók hatását. – Minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy az általunk elfogadott büntetőintézkedéseket teljes mértékben érvényesítsük, és elkerüljük a szankciók kijátszását – válaszolta Dana Spinant lapunk kérdésére, hogy milyen uniós szankciót sértene, ha Magyarország rubelben fizetne az orosz energiáért.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, a kormány kész arra, hogy rubelben fizessen a gázért, ha az oroszok ezt kérik. Ursula von der Leyen bizottsági elnök néhány nappal később az amerikai CNN televíziónak adott interjújában viszont azt mondta, hogy az euró rubelre való átváltása, majd az orosz gázszámla rubelben történő kifizetése az európai szankciók megsértése, kijátszása lenne. A politikus szerint Brüsszel tárgyalásokat folytat erről Budapesttel.

Szijjártó Péter az EU külügyminisztereinek hétfői ülése után kormánypárti újságíróknak azt mondta, Magyarország megtalálta a módját annak, hogy a rubelben való fizetéssel ne sértsen semmilyen szankciós intézkedést. Ennek megfelelően az MVM leányvállalata, a CEEnergy két számlát fog nyitni a Gazprombanknál, egy euró- és egy rubelszámlát. Magyarország euróban fizet a Gazprombanknak, amely ezt átváltja rubelre és átutalja a Gazprom leányvállalatának, a Gazprom Exportnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.