2022. április 1., péntek

NERPÉDIA - NERBOTRÁNYOK

NERPÉDIA
Szerző: nerpedia.hu
2022.03.


Miért jött létre a Nerpédia?


Szerintünk egyszerű a képlet. Itt az idő, hogy világosan kimondjuk: a közvagyon a közös vagyonunk! Mindenkinek joga van tudni, ha egy döntéshozó felelőtlenül bánik vele.

Nem akarunk belefolyni a mindennapi sárdobálásba, senkit nem akarunk lejáratni. Ám ha valaki tisztességtelenséget követ el, és ez a tudomásunkra jut, nyilvánosságra hozzuk a Nerpédián.

El fogjuk érni, hogy Magyarország átláthatóan és mindenki javára fejlődjön. Ehhez a rendelkezésünkre álló információkat hozzáférhetővé és megismerhetővé tesszük - egyben arra biztatunk Téged is, hogy segíts nekünk ezen célunk elérésében.

Juhász Péter 2020-ban indította el a hatalom visszaéléseit bemutató Youtube-csatornáját. A videók hamar népszerűek lettek, de történt még valami, amire ő sem számított: egyre többen keresték meg információkkal és történetekkel az ország különböző részeiről.

Ez a kiállás megerősítette abban, hogy érdemes a feltáró munkát nagyban folytatni! Így született meg a NERPÉDIA. Ha tudomásod van bármilyen visszaélésről, vagy tisztességtelenségről, küldd el nekünk. Az információt nyilvánosságra hozzuk, de a személyes adataidat mindvégig bizalmasan kezeljük!

Közösen a közös vagyonunkért!

Mit találsz az oldalon?

A szócikkekben lépésről lépésre térképezheted fel, hogyan is működik a hatalom a településeden és környezetében. Győződj meg róla, hogy választott képviselőd átláthatóan és tisztességesen hoz-e döntéseket mindannyiunk közös vagyonáról! Tudj meg érdekes adatokat a helyi beruházásokról és azok főbb szereplőiről.

Ezzel együtt létrehoztunk egy gyűjtést a Nerpédián. Célunk felsorolni a hatalom elmúlt 11 évének ismert és gátlástalan döntéseit. Küldj nekünk ötleteket arról, hogy mi kerülhetne még fel a listára.

Az adatokról

Az állam működését bemutató adatok minél szélesebb körű nyilvánossága a demokrácia egyik alapköve. Lehetővé teszi az ellenőrzést és az elszámoltathatóságot, segít visszaszorítani a korrupciót, megőrizni a közös vagyonunkat. Magyarországon még a 21. század digitális korszakában sem egyszerű ezekhez az adatokhoz hozzájutni. Állami szinten a nehezített közadatigénylések, a homályosan szkennelt és kézzel írt vagyonnyilatkozatok, valamint az átláthatatlan közbeszerzési eljárások országa vagyunk. Ezen kíván változtatni a Nerpédia!

Célunk, hogy az online fellelhető, de sok esetben átláthatatlan, szisztematikus feldolgozásra alkalmatlan, sokszor elavult felületeken közzétett adatokat összegyűjtsük, és befogadható formában elérhetővé tegyük mindenki számára.

Kiemelt fontosságúnak tartjuk a közbeszerzési adatok elérhetővé tételét, méghozzá olyan formában, mely minden állampolgár számára megadja a lehetőséget az őt érintő beruházások egyszerű áttekintésére. E mellett olyan adatforrások feldolgozását tervezzük, mint az EU-s pályázatok vagy a földvásárlások, a Nerpédián pedig már most is megtalálhatók a trafik koncessziót kapók névsora, a Magyar Labdarúgó Szövetség által osztott TAO támogatások és a Magyar Falu Program részletei. Ezek mind nyilvános adatok, a magyar állam azonban nem törekszik arra, hogy az állampolgárok minél könnyebben megismerhessék őket. Ezért mi könnyen kereshető formába rendeztük őket, hogy minden Téged érdeklő információt könnyen megtalálj. Mindezt településenként bemutatva, ami a Nerpédia egyik legfontosabb funkciója, hiszen így megismerkedhetsz azzal, ami a közvetlen környezetedben zajlik.

Kik vagyunk mi?

Egy olyan csapat, amelynek tagjai belefáradtak a tétlenségbe. Magyarország az otthonunk, beszéljünk róla, hogy mi zajlik benne. Játsszunk nyílt lapokkal, ne fordítsunk hátat a visszaéléseknek! Segíts, hogy minél többen ismerjék meg a honlapot. Küldj nekünk tippeket, észrevételeket, vagy mondd el a véleményed az alábbi felületen. Tegyünk együtt Magyarországért, az otthonunkért!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.