2022. május 12., csütörtök

A NAGY BUDAPESTI CIONISTA PER

KLUBRÁDIÓ / MÁSRÉSZRŐL
Szerző: RÓZSA PÉTER
2022.05.12.


Hallottak egyáltalán a 1953-as perről, melyben zsidó származású fiatalokat tartóztattak le? A Rákosi-korszak egyik utolsó politikai peréről Novák Attila történésszel beszélgetünk.


A Szovjetunióban és a keleti blokk több országában már javában zajlottak a Sztálin mindenre kiterjedő ellenségkeresése jegyében fogant "cionista perek", amikor 1953 elején a tisztogatások Magyarországot is elérték. Péter Gábor, a rettegett Államvédelmi Hatóság első embere és a szervezet több magas rangú tisztje mellett pártfunkcionáriusokat, zsidó hitközségi vezetőket és orvosokat is letartóztattak.

Míg azonban a fenti tények közismertek a 20. század magyar történelme iránt érdeklődők körében, az ugyanezekben a hetekben őrizetbe vett zsidó származású fiatalok ügye mindeddig a korszakkal foglalkozó kutatók többségének figyelmét is elkerülte. Novák Attila történész ezt a persorozatot dolgozta fel, melynek során arra is fény derül, miként támad fel alig néhány évvel a holokauszt borzalmai után ismét, ezúttal baloldali formában az antiszemitizmus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.