2022. május 12., csütörtök

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 76. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.11.


Herszon megye népszavazás nélkül olvadhat Oroszországba. Odesszában nagyszámú területvédőt képeznek ki egy esetleges, Transznisztria felől érkező támadás elhárítására. Közben, a nyugati fegyverszállítások miatt, látványosan emelkedhet az ukránok katonai ambíciószintje – akár „mindent vissza” gondolatáig. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 75. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jadwiga Rogoża, Tadeusz Iwański. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Elmaradtak a mélységi rakétatámadások és bombázások, de a harcoló felek közötti érintkezési vonal mögött fekvő településeket az oroszok továbbra is tüzérséggel lövik és bombázzák. Számottevő változás nem állt be a katonai helyzetben.

- Az ukránok elkezdtek felkészülni egy potenciális, Transznisztriából induló támadásra.

- Orosz közlés szerint a herszoni megyét közbeiktatott lépések nélkül, „direktben” csatolhatják Oroszországhoz. A terület az ukránok számára katonailag is fontossá válhat.

- Amerikai értékelés elhúzódó háborúval számol, az ukránok katonai ambíciószintje megnőhet.

- Az Európába irányuló gázszállítások egyharmadának kieséséért az ukrán és az orosz fél egymást vádolja.

- Az Ukrajnában elrabolt gabona egy része Szíriába tarthat.

Részletes helyzetkép:

Az Ukrán Vezérkar arról tájékoztatott, hogy Harkiv környékén négy település felett szerezték vissza az ellenőrzést. A katonai helyzetben azonban számottevő változás állítólag nem állt be – az orosz egységek továbbra is sikertelenül támadják a védők állásait, számottevő veszteségeket szenvednek, s egyes esetekben az elfoglalt állásokban hajtanak végre erősítést. A helyi jelentésekből az derül ki, hogy a Luhanszk megyéből még mindig lehetetlen a polgári lakosság kimenekítése, illetve nekik humanitárius segély biztosítása. Szjevjerodoneck térségében az ukrán fél által ellenőrzött összes településen megszűnhetett a víz-, áram- és gázellátás, illetve a mobiltelefon-szolgáltatás is. A városi hatóságok arra kérték a Zaporizzsja megyében fekvő Huljajpole [Гуляйполе] lakosait, hogy hagyják el a települést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.