2022. május 23., hétfő

A REZSICSÖKKENTÉS IGAZI NYERTESEIT NEM A SZEGÉNYEK KÖZÖTT, HANEM A LUXUSVILLÁKBAN KELL KERESNI

G7.HU
Szerző: PLETSER TAMÁS
2022.05.23.


(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Mi, elemzők, imádunk számolni. Elővettem én is a kockás papírt, akarom mondani ennek a modern, számítógépes változatát, és egy kicsit kalkuláltam. Az alábbi példa azt kívánja bemutatni, hogy mennyi támogatást nyújt jelenleg a hazai költségvetés három teoretikus, négyfős (apa, anya és két gyermek) magyar családnak a rezsicsökkentés és az üzemanyag árbefagyasztása révén.

A három család nagyon eltérő anyagi körülmények között él. Az első a Budapest környéki agglomerációban, nagy családi házban (egy konkrét 650 négyzetméteres családi ház adataiból indultam ki), amihez egy nagy, 20-25 méteres úszómedence is tartozik. A ház légkondicionált, földgázzal fűtött, több száz négyzetméteres locsolt kert és gyep veszi körül. A családnak két SUV személygépkocsija van, amelyet a fizikai adottságok (távoli tömegközlekedés, szolgáltatások) miatt gyakrabban is használ, mint a magyar háztartási átlag. A példa kedvéért a dízel üzemanyag felhasználását feltételeztem, mivel ez a meghajtás az egyik leggyakoribb.

A második család egy nagyobb lakásban él, gázzal fűt, egy személygépkocsija van. Nekik nincs saját kertjük, viszont a szemétszállításért ők is fizetnek a közös költség keretében.

A harmadik példa pedig egy szegény, alacsonyabb fogyasztási szinten élő, kisebb kertes házban élő család. Itt a példa kedvéért belevettem két verziót is, egyet személygépkocsival, egyet pedig személygépkocsi nélkül. Sokak szerint enélkül nehéz ma már gyereket nevelni, mivel a közösségi közlekedés nem tudja ezt megfelelően biztosítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.