2022. május 23., hétfő

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 88. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.23.


Szvjevjerodoneck környékén alakul a katlan a Donbaszban. Az ukránoknál megjelentek a gránátvetővel szerelt pick-upok, a fegyverzetellátottság kijózanító alakulásával összefüggésben. Történelmi beszéd a kijevi parlamentben. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 85. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) 
napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jadwiga Rogoża, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

  • - A Donbaszban Szvjevjerodoneck környékén alakul a katlan.

  • - Az ukránoknál megjelentek a „technicalok”. Újabb nyugati nehézfegyverzet érkezhet az országba.

  • - Zaporizzsja megyében a pénzforgalomban egyre inkább teret nyer a hrivnya.

  • - Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök felszólalt az ukrán parlamentben. A lengyel–ukrán kapcsolatok (Varsó szerepvállalása miatt) hatalmas lendületet kaphatnak.

  • - Az elemzői kommentár kijózanítóan értékeli az ukrán fegyverzetellátottság alakulását.

Részletes helyzetkép:

Az ukrán erők az ellenséges támadásokat Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyék közös határterületén visszaverik, az esetek többségében az ellenséget arra kényszerítve, hogy a korábban elfoglalt állásaiba vonuljon vissza. A harctevékenység fő színtere Szjevjerodoneck környéke maradt – az orosz erők behatolhattak a város déli részébe, s elpusztíthatták a települést a szomszédos Liszicsanszkkal összekötő hidat is – azonban ezzel együtt sem sikerült a Donyeck és Luhanszk megyék határán húzódó Liszicsanszk–Bahmut országutat ellenőrzésük alá vonni. A harctevékenységek intenzitásának csökkenésére kerülhetett sor Donyeck megye középső részén, az Avdijivka [Авдіївка] és Kurahove [Курахове] között húzódó térségben, Zaporizzsja megyében pedig sporadikus összecsapásokra került sor. A tüzérségi támadások domináltak, az orosz légierő szintén folytatta az ukrán állások és azok közvetlen hátának bombázását. A harctérségeken kívül a tüzérségi támadások és bombázások céljai továbbra is Harkiv és a körülötte fekvő települések, Mikolajiv, a Dnyipropetrovszk megyében Krivij Rihtől délre fekvő helységek, illetve Csernyihiv és Szumi megyék az államhatár mentén fekvő járásai maradtak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.