2022. május 3., kedd

A VESZÉLYHELYZET FENNTARTÁSA FONTOSABB, MINT A JÁRVÁNY ELHÁRÍTÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.03.


„A kormánynak szüksége van különféle veszélyhelyzeti felhatalmazásokra, ezért nem akarja megfelelő mederben tartani a koronavírus-járványt, a lakosság egy része pedig szemmel láthatóan örül ennek” – reagált Falus Ferenc a Hírklikknek arra, hogy a kormány tudatta: „A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz”. „Pillanatnyilag az adatszolgálatatás teljesen használhatatlan, nem a valós megbetegedések számát mutatja” – közölte a korábbi országos tiszti főorvos, aki – a többi között a háziorvosok beszámolóira hivatkozva – állítja, sokkal több a beteg, mint ahányan a statisztikákban szerepelnek. Megszűnt az ingyenes tesztelés, a legtöbben 5-14 nap alatt otthon is meggyógyulnak, s nem költenek drága tesztekre. Ennek azonban komoly, hosszú távú következményei lehetnek a lakosság egészére nézve is.


Mint a Hírklikk is beszámolt róla, megszűnik a koronavírussal kapcsolatos – szakértők szerint eleve a nem minden szükséges információt tartalmazó, tehát hiányos – járványügyi információk napi szolgáltatása. Ezt amúgy a hétvégi adatokról beszámoló közleményben csak „odavetették”, mint alig fontos információt (konkrétan a napi adatokról beszámoló fejezet utolsó mondataként odabiggyesztették), a figyelmet egyáltalán nem hívták fel erre a fontos tényre. A döntés bejelentését és annak okát egyetlen tömör mondattal tudatták: „A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz, legközelebb jövő héten közlünk járványadatokat”.

Az is igaz, hogy a pandémia idején már megszokhattuk, fontos információkat furcsa módon osztanak csak meg a nyilvánossággal (ha egyáltalán). Mint ahogy például azt is csak egy az illetékeseknek szóló körlevélben tudatták április közepén, hogy majd 19-étől az Országos Mentőszolgálat nem végezhet Covid-tesztelést (azóta ez így is van)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.