2022. május 3., kedd

KITEREGETIK A SZENNYEST AZOK AZ AKTIVISTÁK, AKIK VASÁRNAP A SZÜLŐ NŐK PÉLDÁTLAN MEGALÁZÁSA ELLEN TÜNTETNEK BUDAPESTEN

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2022.05.02.


A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom május 8-án 16 órától megmozdulást szervez a budapesti Kossuth téren azért, hogy felhívja a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira, a fájdalmas anyai tapasztalatokra és a régóta fennálló problémák káros következményeire.

A hat éve működő szervezet a lapunkhoz eljuttatott értesítőjében úgy fogalmaz, hogy
a jelenlegi szülészeti ellátásban mindennaposak a tájékoztatás és engedély nélkül végzett ártalmas és szenvedést okozó gyakorlatok,

így például a kisbabák elválasztása az anyától, vagy az apák kirekesztése a szülőszobából. A mozgalom megállapítja, hogy ugyanilyen súlyos gondot jelent a szülészeteken dolgozó ápolók és orvosok kiégése is.

A Másállapotot a Szülészetben!, amely tavaly hasonló megmozdulást szervezett, a közleményében kitér arra is, hogy a koronavírus és a jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek, és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét. Az aktivisták sérelmezik, hogy „a szülészeti ellátás drasztikus átalakításába nem vonták be a nőket – mint legfőbb érintetteket –, és a nők nem kaptak választ novemberben közzétett követeléseikre”.

A NŐ a hangunk! összefogás ezért szombaton újabb közös kiállást szervez, mellyel – mint fogalmaznak – azt üzenik a kormányzati, szakmai és intézményi döntéshozóknak, hogy „többé nem kérünk a látszatintézkedésekből és a bántalmazó intézményekből”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.