2022. május 8., vasárnap

ÁGH ATTILA: A FIDESZ A FELSZÍNEN PIRRUSZI GYŐZELMEKET ARAT, MIKÖZBEN RENG ALATTA A FÖLD

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.07.


A parlament alakuló ülése után több olyan ellenzéki képviselő is tisztség nélkül maradt, akiket pártjuk pozícióra jelölt. Őket a Fidesz, illetve Kövér László házelnök minősítette alkalmatlannak a posztok betöltésére. Ágh Attila szerint viszont a parlament elnökének semmilyen jogköre nincs a saját politikai minősítése után bárkit is kizárni. A politológus úgy véli, a Fidesz ezzel egy dekonszolidációs folyamatot indít el magával szemben. A felszínen pirruszi győzelmeket arat, miközben reng alatta a föld.



Milyen alapon osztogat pozíciókat a Fidesz?

A parlament elnökének semmilyen jogköre nincs a saját politikai minősítése után bárkit is kizárni. A Fidesz most földobott egy magas labdát, konkrét alkalom volt arra, hogy az ellenzéki pártok együttesen tiltakozzanak a parlamenti szabályok megsértése ellen. De nem tették.

Ennek mi az oka?

A veszekedések és a viták után zűrössé és áttekinthetetlenné vált köztük a viszony. Elvileg általánosságban azt mondják: „igen, igen, tiltakozunk”, közben pedig a „ne lépj a lábamra” jellegű, apró dolgok miatt a nagy alkalmakat kihagyják.

Az alkalmatlanná minősítés oka a Fidesz, illetve Kövér szerint többek közt az volt, hogy az ellenzéki képviselők az országgyűlési választás előtt „lázítottak az alkotmányos rend ellen”, ezért nem érdemelték ki a parlamenti vezető pozíciót, illetve, nem tartják elég elkötelezettnek a posztra az illetőket. Lehet-e egyáltalán ilyen minősítést alkalmazni a posztok elosztásánál?

Véleményem szerint ilyen jogi kategóriák nincsenek. Márpedig ahhoz, hogy valakit – akit egyébként megválasztottak képviselőnek – valamilyen parlamenti tisztségből ténylegesen kizárjanak, ahhoz nagyon súlyos, jogilag alátámasztott érvelés kellene. Sehol nincs ilyen. Sőt, a világ demokratikus pártjaiban sincs ilyen. Ebben az intézkedésben benne van Kövér László sajátos szubjektivitása: „aki nekem nagyon nem tetszik, azt kizárom”. Ráadásul, mást meg – aki hasonló kategóriában egy még erősebb kijelentést tett, de azt nem érezte főméltóságú uram olyan sértőnek – nem zár ki. Miféle demokratikus alapelv ez? Ez teljes parlamenti káosz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.