2022. május 8., vasárnap

„JAJ, DE FURCSA, MILYEN RÁDIÓ EZ?” - BESZÉLGETÉS WEYER BALÁZZSAL ÉS KŐRÖS JUDITTAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.05.06.


Másfél héttel a választások után jött a hír, hogy a médiahatóság nem hosszabbítja meg a Tilos Rádió szeptemberben lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ilyen hosszabbítás a törvényi rendelkezéseknek megfelelően „kizárt”. Egyszersmind kiírja az új pályázatot a 90.3 MHz-es frekvenciára. A döntés várható volt, de személyesen is érint, minthogy évek óta van műsorom a Tiloson. Mégis viszonylag újoncnak számítok, ezért beszélgettem a rádió múltjáról, karakteréről és helyzetéről régi munkatársakkal.

Weyer Balázs újságíró 1997-től 2003-ig volt a Tilos Rádió ku­ra­tó­riumának elnöke, közben, 1998-tól 2002-ig a Közösségi Rádiók Világszövetségének alelnöke. Az utóbbi tíz évben zenei producerként és filmek zenei rendezőjeként dolgozik
.

Miben áll a Tilos Rádió ethosza, vagy egyszerűbben: szelleme?

– Ez olyan, mint az élet értelme: mindenki kutatja, de senki sem tudja megfogalmazni. Amiben a leginkább meg lehet ragadni, az a szabadság, és ezen elsősorban azt értem, hogy nincs még egy rádió, amelyik ennyire könnyen megközelíthető lenne, akár műsort akar csinálni valaki, akár hallgatóként beleszólni. Olyan hangosbeszélő, amibe bárki belekiabálhatja, amit gondol.

Mennyiben nemzedéki? Amikor a Klubrádiónak elvették a frekvenciáját, többen mondták, hogy sok nyugdíjas számára ez az egyetlen befogadható politikai média. Gondolom, a Tilos együtt öregszik a műsorkészítőkkel, de van-e valamilyen nemzedéki töltete?

– A rendszerváltáskor fiatal generációnak nyilván meghatározó szerepe van, de azért jóval nagyobb a fluktuáció, mint egy olyan médiumnál, amelyik munkahely is. Nagyon fontos, hogy mindenki szabadidős tevékenységként csinálja, hobbiként, és emiatt is állandóan cserélődik a műsorkészítői gárda. Egy része a társaságnak nagyon régen ott van, de közben állandóan jönnek-mennek az emberek. Ha a műsorkészítőket nézzük, akkor húsztól hetvenig biztosan minden korosztály megtalálható.

Az ügyvezetőnek, Papónak, azaz Csabai Gábornak most ünnepeltük a hetvenedik születésnapját...

– ...és még nem volt tízéves sem a rádió, amikor mindig arról beszéltünk, hogy jöjjenek újak, jöjjenek fiatalok. Ez most is állandó téma, és jönnek is, talán nem olyan ütemben, mint szeretnénk, de van egyféle folyamatos frissülés. Idetartozik, hogy miközben a Tilos a nagyon kevés médium egyike, amelyik gyakorlatilag a rendszerváltás óta változatlan formában működik, egy olyan korban indult, amikor még nem volt internet, nem voltak blogok, nem lehetett, mondjuk, kommentelni mások posztjait, és akkor mindent egyszerre helyettesített. Ilyen értelemben ma már sokkal kevésbé „forradalmi” a szerepe. Akkor a Tilos volt az egyetlen hely, ahol fiatalok különösebb rákészülés, ismeretség vagy médiadiploma nélkül meg tudtak szólalni a nyilvánosság előtt...


AZ ÉS 2022/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.