2022. május 20., péntek

ALIGHA VAN KÍNOSABB AZ ÖNTELT ÉS ÖNFELEDT FÉLMŰVELTSÉGNÉL

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.05.19.


Aligha van kínosabb az öntelt és önfeledt félműveltségnél. Ott még azért nem tartunk, hogy ha Orbán valakinek pozícióval kedveskedik, a címmel és ranggal együtt járna szellem, tudás, felkészültség, kulturáltság és kvalitásérzék.
Itt van ez a Csák János. Mindjárt a meghallgatáson nagyképűen definícióba foglalta a kultúra és a civilizáció közötti különbséget (értelmetlen ostobaságot zagyvalékolt, erről magam is szösszentettem), aztán Odüsszeuszhoz hasonlította magát, csak éppen teljesen mást mondott, mint amit Homérosz megírt (Péterfy-Novák Gergely tette ezt szóvá, amúgy még mindig jó, hogy a szirénekkel összefüggésben keverte össze a dolgokat, s nem mondjuk azzal, ami Kirké szigetén történt…), de mindez csak kínos, nevetséges, egyúttal pontos jelzése a hazai közoktatási és kulturális állapotoknak, továbbá annak, kikből is rekrutálódik az orbáni hátország.
Ám a fentieknél engem sokkal jobban foglalkoztat az, hogy ez az ember, önelégülten és elbizakodottan azt mondja, hogy „megpróbálja a kormányon belül is az abszolút mércét alkalmazni”, majd ezt az „abszolút mércét” tartva szem előtt közli, hogy az SZFE-n a tanári kar „elképesztő… így nem látom be, hogy itt történt valami”, s a CEU-ról annyit mond, hogy nem látja a negatív hatásait annak, hogy a magyar törvényeket be nem tartó egyetem elment Magyarországról. Aztán elrebegi szépen az obligát közhelyet, hogy „az én esztétikai ízlésemet nem szeretném rányomni a kultúrára”, miközben a kizárólagos orbáni politikai ízlés már rég rányomódott minden szavára és közhelyes fordulatára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.