2022. május 25., szerda

BOD PÉTER ÁKOS: OLIGARCHIAKELTETÉS ZAJLIK, AMI NEM FOGJA A NEMZETET FELEMELNI

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
2022.05.24.


Milliárdosok tüntetnek a világgazdasági fórumon, hogy nagyobb adót fizethessenek? Ez megmosolyogtató lehet, de Nyugaton van hagyománya a társadalmi felelősségvállalásnak, mondta a Reggeli gyorsban Bod Péter Ákos közgazdász. Szerinte Magyarországon megcsontosodik a rendszer, egyre szemérmetlenebbek leszek a gazdagok, és ettől erőszakossá és teljesítményt gátlóvá válik a rendszer. 

Az idei világgazdasági fórum mesgyéjén jelentkezett a 2010-ben létrejött a Patriotic Millionaires nevű szervezet, amelynek célja, hogy a gazdasági egyenlőtlenségek további növekedésének veszélyeire hívja fel a figyelmet. A politikai, gazdasági egyenlőtlenség ugyanis komoly társadalmi veszélyeket hordoz, ezért a nagy jövedelműek magasabb adójáró, magasabb minimálbérről, adóelkerülésről illetve a vagyonkoncentráció veszélyeiről is beszélnek a világ gazdasági elitjének.

Bod Péter Ákos, az MNB korábbi elnöke a Reggeli gyorsban elmondta, aki korábban Magyarország képviseletében maga is járt Davosban, elmondta, hogy két év óta először jött össze a globális elit, hogy megvitassák a világ dolgait, így érdekesnek nevezte, hogy ennek az összejövetelnek a mesgyéjén ilyen gondolatok is megfogalmazódnak. Arról is beszélt, hogy a davosi fórumnak korábban megvolt a jelentősége, de most meggyengítette a járvány.

Amikor 2020-ban a világgazdaság válságba került, és a kormányok beleöntöttek egy halom pénzt a gazdaságba, az egyik szándékuk az volt, hogy a sérült rétegeket, sérülékeny helyzetben lévő embereket megvédjék, de az olcsó pénzzel, a leszállított hitelkamatokkal felpumpálták a tőzsdét is, ami még gazdagabbá tette a gazdagokat.

És bár most ez a trend megfordult, és megemelkedett a kamatszint, a tőzsde lefele tart, szerinte nem kell sajnálni a gazdagokat. "Nagyon fura ez a világ, mert amikor a kormány segíteni akar a gazdaságon, akkor gyakran nem szándékolt hatásokat is előhív, például hogy hullámzó a gazdasági egyenlőtlenségnek a mértéke".

Magyarország ebben az egyenlőtlenségben Bod Péter Ákos szerint "közepesen áll Európában". Az egyenlőtlenség nőtt a jövedelmi csúcson és az alján lévők között. Csehországban nálunk kisebb az olló, máshol meg nagyobb, mondta a szakember, aki szerint nem is ez a lényeg, hanem az, hogy "ki a szegény és az lesz-e mindig. Ebben Magyarország helyzete romlott. Aki szegénynek született, nagyobb valószínűséggel marad lent, aki pedig gazdagnak, annak a gyerekei nagyobb valószínűséggel maradnak fent". Ez szerinte más, mint az, hogy a társadalomban vannak tehetősek és kevésbé tehetősek. A lényeg, hogy aki lent van, annak van-e esélye hogy középosztályba felemelkedjen.

Felmerült Mészáros Lőrinc neve, de Bod Péter Ákos szerint nem ő a jó példa, hiszen ha valahol a gazdasági teljesítményt, a versenyt hagyják kibontakozni, az sokakat felemel, illetve ha az oktatás hatékony és mindenkire kiterjed, akkor "megkapja a sanszot". Ezzel szemben "a mi viszonyaink között az erőszakosság és a politikai kapcsolat számít. Azt is megállapította, hogy Magyarország ilyen szempontból nincs annyira rossz helyzetben, mint Oroszország, "de látjuk, hogy oligarchiakeltetés zajlik". Az pedig nem fogja a nemzetet felemelni, mondta.

Tehát szerinte, aki arra hivatkozik, hogy "lopnak, lopnak, de legalább nem a külföldieké a pénz, hanem a mieink", akkor szerinte tudni kell, hogy ez a fajta gazdagságcsinálás már középtávon is visszahúzza az országot. Rövid távon meg csak annyi látszik, hogy néhányan szép nagy autókkal kezdenek járni. Ez pedig leszivárog - "nem csupán a négy öt oligarcha, hanem a helyi kiskirályokig", és őket pedig látják az emberek.

A saját történetét is elmesélte, hogy a hétvégén meg szerette volna nézni a Fertő-tavat, de egy sorompó az útját állta. "Nem lehet bemenni, mert építkeznek, és tudjuk, kik zárják le". ugyanez szerinte a Balaton elkerítése is: amikor rezsimmé válik valami, egyre szemérmetlenebb lesz

Amerikában és Nyugat-Európában sokkal nagyobb hagyománya van annak, hogy milliárdosok lemondanak a vagyonuk egy részéről, amikor elértek egy szintet, vagy örököltek, akkor tudják, vannak társadalmi kötelezettségeik. Ezzel szemben a kelet-európai milliárdosok sokkal hivalkodóbban élnek. Bod Péter Ákos attól fél, hogy "most jön a rondább rész. Ha a rendszerré csontosodik valami, elveszti a szemérmességét, mindent ő akar. Ez egy erőszakos, és a teljesítményt gátló rezsim" - mondta a közgazdász.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.