2022. május 19., csütörtök

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 83. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.18.


Propagandacélokra használhatják fel az oroszok az Azovsztal védőit – magát a mariupoli üzemet lerombolják. Ukrajna ugyanakkor egyre biztosabb abban, hogy hadi sikereivel konstruktív tárgyalási pozícióba kényszeríti Moszkvát. Újabb 500 millió eurós EU-s pénzügyi segély Kijevnek hadfelszerelés vásárlására. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 83. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jadwiga Rogoża, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- A katonai helyzet még mindig elsősorban a Donbaszról szól, máshol az oroszok elkezdhették beásni magukat.

- Az Azovsztal védőit Oroszország propagandacélokból használhatja fel. A gyárat (illetve azt, ami abból maradt) állítólag lerombolhatják.

- A felek közötti tárgyalások lefolytatása egyre inkább a katonai helyzet alakulásának lesz függvénye.

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők a legutolsó nap során az ukrán állásokat támadták a Donbaszban – továbbra is a térség a fő harcszíntér. Ezen kívül összecsapásokra került sor Barvinkovétől [Барвінкове] északra, mely a Harkiv megye egyetlen olyan települése, melyet az oroszok következetesen és folyamatosan támadnak. Az elmúlt napon is összetűzések történhettek meg Szumi megye Sosztkai [Шостка] járásában az ukrán–orosz határon, melyet az ellenséges diverzáns-felderítőegységek határáttörési kísérletei váltottak ki. Minden műveleti irányban, illetve Csernyihiv és Szumi megyék határmenti járásaiban az orosz hadsereg folytatta az ukrán állások elleni tüzérségi támadásokat és bombázásokat – főleg a Harkiv és Mikolajiv külvárosaiban lévő településekét. Az ukrán tüzérség fő célpontja az ellenség Herszon és Mikolajiv közös határterületén lévő állásai voltak. Dnyipro városát (és az ott lévő vasúti infrastruktúrát), illetve Odessza megyét rakétatámadás érte.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter újfent felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a „legnagyobb gyorsasággal és a szükséges mennyiségben” biztosítsák a fegyvereket Ukrajna számára. Arról is tájékoztatott, hogy Oroszország elhúzódó katonai műveletre készül: Herszon és Zaporizzsja megyékben megerősített állásokat építhet ki, melyekre támaszkodva szükség esetén védekezhet.

Február 24-e óta az ukrajnai műveletekben 167 ezer orosz katonát vethettek be, a közvetlen harctevékenységekben 91 zászlóalj-harccsoport (BTG) vett részt. Reznyikov hozzátette, hogy egy-két hónapon belül az agresszor vagy felhasználhatja az eddig tartalékban tartott 55 BTG-t, vagy visszaállíthatja egységei harcképességét.

A Területvédő Erők (TVE) vezérkari főnöke, Szerhij Szobko tábornok arról tájékoztatott, hogy a haderőnem létszáma elérte a 110 ezer katonát. A TVE 32 dandárjából 25 vagy teljes egészében, vagy részben vesz részt a harccselekményekben. Nyugati országokból szállított fegyverzettel látják el őket (ebbe beletartoznak a hordozható páncéltörő és légvédelmi rakétavédelmi rendszerek is), s központi szerepet játszhattak Kijev, Csernyihiv és Szumi megyék védelmében és felszabadításában, illetve Mariupol védelmében. A TVE állományának egy része a járási szinten megszervezett önkéntesek egységeiből áll – ilyen egységekből eddig több mint hétszázat állítottak fel. Szobko hozzátette, hogy a helyzettől függően további egységeket szervezhetnek meg.

Hanna Malar ukrán védelmi miniszter-helyettes megerősítette: zajlik az Azovsztal védőinek megmentését célzó művelet, s jelenleg nincs más lehetőség, mint az, hogy őket az oroszok által ellenőrzött területre menekítsék ki. Ukrán források szerint az üzemből 264 katonát, köztük 53 sebesültet hoztak ki. Az orosz védelmi tárca bejelentette, hogy az Azovsztalt 959 ukrán katona hagyta el. Annak ellenére, hogy az ukránok bejelentették, az üzem védőit orosz hadifoglyokra kívánják cserélni, az orosz parlament alsóháza május 18-án olyan javaslatról szavazhat, mely „a náci bűnösök” kicserélését tiltja meg, s május 26-án az Oroszországi Föderáció Legfelsőbb Bírósága ítéletet hozhat az Azov ezred terroristaszervezetként való elismerésében. Mindkét döntés elfogadása biztosnak tekinthető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.