2022. május 30., hétfő

HEGYESINÉ ORSÓS ÉVA: SÚLYOS PROBLÉMÁK VANNAK AZ IDŐSOTTHONOKBAN, MEGOLDÁSUK NEM TŰR HALASZTÁST

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.05.30.


„Vannak olyan emberek, akik az idősotthonokban egy-két vagy akár három napig nem esznek, vagy nem esznek eleget, mert nincs, aki megetetné őket” – magyarázza Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) elnöke. Kevés a férőhely, de szakemberek sincsenek, mert inkább elmennek árufeltöltőnek, hogy meg tudjanak élni. Súlyos a helyzet, nem tűr halasztást – véli az elnök. Mint mondja, a nyugdíjas szervezetek nagyra értékelik, hogy az Állami Számvevőszék ezt a területet alapos vizsgálat alá vette. Az elmúlt években ugyanis sorozatosan jelezték azokat a súlyos problémákat, amelyeket most az ÁSZ is megfogalmazott. Az ÁSZ-jelentés megállapításairól és a saját tapasztalataikról kérdeztük.


A szociális terület mindig több megbecsülést igényelt volna, de az utóbbi években nagyon háttérbe szorult. Sokan azt sem tudják, hogy probléma lenne vele. Mit tapasztaltak a nyugdíjas szervezetek?

– Mind az idősgondozás alapellátásában, mind pedig a bentlakásos idősotthonokban tapasztaltak döntő többsége összefügg azzal, hogy a működés minőségi és mennyiségi problémákkal küzd. Több idős ember igényelne szolgáltatásokat, több férőhelyre van szükség. Nagyon sok az ellátatlan ember, különösen a bentlakásos intézményekben látjuk ezt. Ami azt jelenti, hogy vannak, akik szeretnének bekerülni, de nem tudnak, miközben az ellátásuk már csak idősotthonban megoldható. Nagyon sok olyan családtaggal találkozunk, akik folyamatosan segélykiáltásokat fogalmaznak meg, mert olyan korcsoporthoz tartoznak, akiknek még dolgozniuk kell. De nem tudnak dolgozni, teljesíteni a munkahelyükön úgy, hogy közben idegesek, mert bármikor kaphatnak egy telefont, hogy siessenek haza, mert az édesanyjukkal, az édesapjukkal, vagy valamelyik családtagjukkal olyan probléma van, amit csak ők tudnak megoldani. Az is befolyásolhatja a munkavégzésüket, ha folyamatosan arra gondolnak, vajon mire fognak hazamenni, milyen állapotban van a hozzátartozójuk, vagy egyáltalán megtalálják-e...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.