2022. május 30., hétfő

„SZABADÍTS MEG A GONOSZTÓL” – VÁLASZ UNGVÁRY KRISZTIÁN „A HAZUGSÁG NAPJA” CÍMŰ ÍRÁSÁRA

MÉRCE
Szerző: LACZÓ FERENC
2022.05.30.


Történelmi érvekkel lehetetlen a második világháborús győzelmet elvitatni a Szovjetuniótól. Noha felszabadítani a sztálini rendszer valóban nem volt képes, a fasizmus legyőzése nélkül nem a szabadság győzött volna 1945-re Kelet-Európában – hanem a még embertelenebb hazugságok és a még korlátlanabb erőszak. Válasz Ungváry Krisztián május 9-ét kipellengérező írására.

Ungváry Krisztián épp május 8-án – a második világháború európai színtéren való lezárulásának 77. évfordulójának egyik, de nem egyedüliként számon tartott napján – tette közzé A hazugság napja című markáns írását a Telexen. Jelen írás e cikk főbb állításaival kíván vitába szállni. Két kérdést fogok lentebb röviden tárgyalni, ezáltal pedig két szinten is kritikailag közelítek Ungváry sajátos érveléséhez.

A kérdések így hangzanak: Miként értelmezzük, ami 1945-ben, a második világháború végével Európában, kiváltképp annak keleti felén történt (ezt nevezhetjük akár írásom történelmi-fogalmi részének), és miért minimum félrevezető, amit Ungváry Krisztián cikke e téren állít? A másik egy klasszikus történetpolitikai kérdés: hogyan használják fel a történelem e drámai és tragikus nagyfejezetét politikai célokra, miként manipulálják azt, illetve miként is tárgyalja Ungváry cikke e történetpolitikai szintet?

A történelmi-fogalmi és a történetpolitikai szintek a valóságban természetesen gyakran összefonódnak. Cikkemben – Ungváryval ellentétben – mégis külön próbálom választani őket, mielőtt néhány átfogóbb következtetést próbálnék megfogalmazni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.