2022. május 8., vasárnap

SZIA, URAM, KÖZPÉNZ ÉRDEKEL? – FIDESZES FINANSZÍROZÁSI FURMÁNYOK A TÁSKÁS TAOBRÓKEREKTŐL A MAGÁNTŐKEALAPI CÁPÁKIG

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2022.05.08.


Az Orbán-rendszer testes és éhes jószág. Lehet etetni törvényes eszközökkel, és akkor jól járnak a NER művészei, gondolkodói, sameszei, miközben „kulturális korszakba ágyazódik a politikai rendszer” (Tusványos, 2018). És lehet törvénytelenekkel, amikor szintén sokan jóllaknak, de közben példának okáért választási kampányt folytat a kormány (plakáterdőbe viszi a népet), vagy a Városi Civil Alapból fizeti a helyi jelöltet toló talpasokat. Mindezt közpénzből. Orbánék nem véletlenül akarták eltüntetni már a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak 260 milliárdját is (vö. Kósa Lajos híres „laokoonja” a közpénzfogalommal: addig közpénz, amíg nem teszik be alapítványba). A taoprogramnál is inaszakadtáig állították, magánpénz. Mára belejöttek: a vagyonkezelő alapítványokba és a tőkealapokba szinte hangtalanul csúsznak be az állami vagyonok.

Az egykori anekdotikus táskás taobró­kerektől – „Szia, uram, hoztam 100 millió támogatást, papíron 50” – eljutottunk oda, hogy a társasági nyereségadó-kedvezményekkel kikerüli a rendszer a közbeszerzési szabályrendet, és persze a parlamenti nyilvánosságot. Így írja le a 2011 óta mintegy 1000 milliárd forintnyi taopénz elköltésének fejlődéstörténetét Ligeti Miklós. A Transparency International (TI) Magyarország jogi igazgatója számos perben képviselte a magyar emberek érdekét az államhatalom szerveivel szemben. Egy hónapja révbe ért az Európai Bizottság felé tett jelzés, és kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben a közbeszerzési irányelvek megsértése ügyében.

Az eredményre persze akár évekig kell várni. Ahogy a postásra is, aki pár hete bekopogott a TI irodájába, hogy elhozza az Emmitől a taopénzeket érintő szabálytalansági eljárások iratait. Előtte a Kúriáig kellett vinni a pert, miután az állam 3,5 millió forintot kért a dokumentumokért. Végül ingyen kellett átadnia. A 600 GB négy DVD-n megérkezett. Az adatok feldolgozása óriá­si munka lesz.A szervezet 2019-ben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy gondok vannak a látványcsapatsport-támogatások, közkeletű elnevezéssel a taopénzek felhasználása körül. Mivel közpénzről van szó, az elköltésre közbeszerzési eljárást kellene kiírni. Ez azonban nem történik meg. Példaként a Szeged-csanádi egyházmegye stadionépítését hozták fel. A kormány szerint a vallási tevékenysége keretében az egyház általában mentesül a közpénzszabályok alól. Ami alapvetően rendben is van Ligeti Miklós szerint, hiszen a karitatív és vallásgyakorlási ügyekben szívtelenségnek tűnhet az adóforintok számolgatása. De az egyházmegyei stadion­építés azért kicsit más. A kormány most magyarázkodhat, miért nem érvényesíti a közbeszerzési jogi szabályokat a taopénzekből fizetett stadionépítkezéseknél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.