2022. május 8., vasárnap

TÖBB MINT 50 SZÁZALÉKKAL DRÁGULT A TÉSZTA, A KÁVÉ, A PARADICSOM ÉS A TOJÁS EGY ÉV ALATT

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.05.08.


Tavaly áprilisban egy kilogramm spagetti tészta 398 forintba került, ha négy nagy boltlánc (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) átlagát nézzük. Idén április végén azonban ugyanez már 753 forint volt, vagyis a termék egy év alatt 89 százalékkal drágult. Ugyanígy számolva az őrölt kávé 70, a tojás 56, a paradicsom pedig 52 százalékkal lett drágább, a G7 saját mérései szerint ez a négy termék drágult több mint másfélszeresére az elmúlt 12 hónapban.

Ezen kívül majdnem másfélszeres áron kapható ma a zsemle, a kifli, a trappista sajt, a kígyóuborka és a félbarna kenyér is. A 42 terméket vizsgáló listánkon mindössze négy olyan van, amelynek az ára egy év alatt csökkent: a fehérrépa és a sárgarépa egyaránt 15, a vöröshagyma 5, a burgonya pedig 4 százalékkal olcsóbb most, mint 12 hónappal ezelőtt.

A százalékos eltéréseknél talán jobban megfogható a forintban mért konkrét árváltozás, ezért a 42 termék adatait az alábbi grafikonon mutatjuk be. Kékkel látszik a 2021. április végi (négy bolt alapján számított) átlagos ár, rózsaszínnel pedig az egy év alatt tapasztalt változás – vagyis a jelenlegi árat a kettő összege (csökkenés esetén különbsége) adja meg. A kurzort a grafikon oszlopaira vezetve megjelenik a termék neve és az adat értéke, a kék és rózsaszín összetevőt pedig a jelmagyarázatra kattintva lehet ki- és bekapcsolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.