2022. június 20., hétfő

ELKÉPESZTŐEN RITKA, HOGY VALAKI CSAK EGY INNOVATÍV ÖTLETBŐL MEGGAZDAGODVA KERÜLT A GLOBÁLIS ELITBE

G7.HU / PODCAST
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.06.18.


A társadalmi egyenlőtlenségek kutatói szinte mindig a szegényekkel foglalkoznak. Pedig a vagyoni különbségek kialakulásában annak is jelentős szerepe van, hogyan működik az elit világa, miből és mekkora vagyont tudnak felhalmozni, és azt mire használják.

Pogátsa Zoltán június 3-án megjelent, A globális elit című könyve ezt a ritkább témafelvetést választotta. Azért is vágott bele a könyv írásába a szerző, mert tapasztalatai szerint a középosztály nem csak a nagyon szegények, de a nagyon gazdagok világába sem igazán lát bele.

"A harmadik nagyon konkrét motivációt Farkas Zoltán egy interjúja adta Kornai Jánossal, amiben beszélgetnek Pikettynek a híres A tőke a 21. században című könyvéről. Ennek azt a címet adták Kornainak egy félmondata alapján, hogy nem szabad haragudni a gazdagokra. Amikor elolvastam ezt az interjút, annyira felmérgeltem magamat, hogy írtam egy könyvet."

A gazdagok vagyonának keletkezéséről, különösen az első milliárdról nem szívesen beszélnek, de a vagyonnövekedés további része kapcsán is nagyon ritka, amikor tisztességes módon szerzik a globális elit tagjai a vagyonukat.

Pogátsa Zoltán európai, amerikai, kínai, de még dél-afrikai, orosz, szingapúri és indiai példák sokasága alapján úgy látja, hogy valamifajta monopolisztikus helyzet, az állam maga alá gyűrése vagy konkrétan bűncselekmény, környezetszennyezés kell ahhoz, hogy valaki meggazdagodjon.

Az a sztori, hogy tisztán kitalál valamit, és szolgáltat valamit, ami a társadalom számára jó, és ebből meggazdagodik (egy vállalkozó), az elképesztően ritka...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.