2022. június 1., szerda

KATASZTRÓFA LENNE, HA PUTYIN MEGSZEREZNÉ UKRAJNA ÚJ CSODAFEGYVERÉT

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.06.01.


Hosszas huzavona után végül úgy döntött Joe Biden elnök, hogy odaadja a régóta áhított, M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőket Ukrajnának. A lépéssel az Egyesült Államok első embere igencsak komoly kockázatot vállal, hiszen megvan az esélye annak, hogy a rakétarendszerek orosz kézre kerülnek, majd egy titkos katonai laborban kötnek ki. Ennek a kimenetelnek súlyos következménye lehet a NATO biztonsági stabilitására nézve.


Joe Biden elnök tegnap újabb, Ukrajnának szállított fegyvercsomagot jelentett be, mely elmondása szerint „precíziós rakétarendszereket” is tartalmazni fog. Az amerikai média szerint ez a rendszer az Ukrajna által régóta áhított M142 HIMARS rakéta-sorozatvető lesz, melynek rövidebb hatótávolságú változatát kapják meg az ukránok.

Azzal, hogy az Egyesült Államok HIMARS-rendszereket szállít Ukrajnának, komoly biztonsági kockázatot vállal. Még a legkisebb probléma a Joe Biden által említett eszkalációs kockázat – vagyis az, hogy Ukrajna Oroszország területére lő a rakétarendszerrel -, hiszen bár alapvetően biztosít erre képességet az új fegyverrendszer, nem feltétlen lenne logikus döntés az eszköz ilyen jellegű használata, amikor az elfoglalt ukrán területek visszavételére is lehetne használni.

Nem mellesleg Ukrajna meg is ígérte, hogy nem lövik majd HIMARS-szal Oroszország területét, ami persze végeredményében majd a sorozatvető kezelőin és nem az ukrán politikai vezetésen múlik majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.