2022. június 21., kedd

OTP KÁRTYÁJA VAN? VIGYÁZZON, HOGY HASZNÁLJA! - DRÁGÁBB LEHET A SAJÁT ATM ÉS FIÓK, MINT AZ IDEGEN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.06.21.


Régebben alapszabálynak számított, hogy bankunk saját bankjegykiadóit (ATM) olcsóbb használni, mint más hitelintézetét, személyesen felkeresni pedig mindig saját bankunk fiókját érdemes. Úgy tűnik, ezt a szokást éppen a legnagyobb magyar bank törte meg. A furcsa gyakorlatban pedig nincs is teljesen egyedül.


Az Azénpénzem egyik olvasója kérdezett rá arra, jól szerepelnek-e pénzmozgatási kalkulátorunkban (ezt itt találja) az OTP díjai. Nagyobb összeget akart ugyanis ATM-ből felvenni, és erősen meglepődött azt látván, hogy a legnagyobb magyar bank saját bankjegykiadóit használva jóval magasabb díj jött ki, mint más hitelintézetnél.

Leellenőriztük, és mi is úgy találtuk, hogy körülbelül 120 ezer forint felvételekor fordulnak a díjak. Efelett már olcsóbb az idegen automata használata a sajátnál. Annyira furcsálltuk mi is a helyzet, hogy megkérdeztük a bankot, nincs-e valamilyen tévedés a dologban. Az OTP jelezte, hogy az általunk alkalmazott hirdetmény „helytálló”.

Az ATM készpénzfelvétel árazását tájékoztatásuk szerint az ügyfélszokások, a piaci folyamatok alapján határozzák meg a hitelintézetek. Mint leírták: „az országos adatok alapján elmondható, hogy számosságukat tekintve inkább a kétszeri ingyenes készpénzfelvételi limit alatti tranzakciók jellemzőek”. Aki bankjánál nyilatkozatot tesz, annak jogszabály szerint a havi legfeljebb két részletben ATM-ből felvett 150 ezer forint után nem kell díjat fizetnie (megjegyezzük, ez a bankokra nem vonatkozik, azoktól beszedi az állam az erre az összegre jutó tranzakciós illetéket is)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.