2022. június 21., kedd

A MI HAZÁNK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.06.17.


Van egy ország Közép-Európában, amelynek esetében a korrupció mérésének nincs olyan módszere, amelyikkel ez az ország ne szerepelne a toplistákon, de ott is általában a három legkorruptabb között. Ez Magyarország. A mi hazánk. A friss, júniusban kiadott GRECO- (Korrupció Elleni Államok Csoportja) jelentés szerint például az ország antikorrupciós teljesítménye elégtelen. A szervezet rendszeres ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogyan csökkenthető tagországaiban a korrupciós veszély, és az ajánlásoknak a végrehajtását is ellenőrzi. Öt éve a GRECO 18 ajánlást tett Magyarországnak, ezek közül a magyar kormány összesen ötöt hajtott végre. A hvg.hu összefoglalója szerint négy további ajánlás esetében részlegesen, az ajánlások felében továbbra sem történt semmilyen előrelépés.

Egy másik szervezet, a Transparency International jelentése azt mutatja, hogy az unió három legkorruptabb országa a bolgár–magyar–román trió. Az országokat egytől százig terjedő skálán értékelő rendszerben Bulgária kapta a legkevesebb pontot (ez a leggyengébb), 42-t, utána következik Magyarország 43, majd Románia 44 ponttal. A világon és az EU-n belül is Dánia és Finnország a legkevésbé korrupt ország 88-88 ponttal, a skandinávok közül pedig Svédország is az élmezőnyben van a maga 85 pontjával.

A szóban forgó igen korrupt közép-európai országban a kormányfő családjában és baráti környezetében egyre több a milliárdos, és ezek egyike sem otthonról hozta a kezdő vagyont. Anélkül, hogy nemközszereplők zsebében turkálnánk, gondoljuk meg: az Orbán családban a kormányfőnél idősebb és fiatalabb generációban többen milliárdosok, igaz, hogy a kormányfő maga, saját bevallása szerint, családtagjaihoz képest úgyszólván nincstelen. Orbán milliárdos vejének most már évek óta magasabb jövedelme van cégeiből, mint a miniszterelnök szüleinek – írta a G7 –, „ám, ha az elmúlt 12 évet nézzük, még mindig idősebb Orbán Győző jutott több pénzhez”. Fej fej mellett mennek. Megemlítik még, hogy Tiborcz már évek óta szerepel A 100 leggazdagabb magyar rangsorában, a Dolomit Kft. pedig az ország száz legértékesebb cége közé került be a Forbes szerint. A kormányfő falubeli jó pajtásának, az egykori gázszerelőnek a vagyonosodási folyamatát és mára kialakult vagyoni helyzetét azért nem vázoljuk, mert annak megértéséhez türelem, idő és tűrőképes idegrendszer kell, legyen elég egy adalék: amikor néhány éve egy újságíró vagyonának nagysága felől érdeklődött, úgy válaszolt, hogy „hát ő azt nem tudja”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.