2022. június 20., hétfő

TÖBBSZÖR IS CSŐDÖT MONDOTT AZ INFORMATIKAI KÉPZÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁN AZ INFORMATIKAI RENDSZER

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2022.06.20.


A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerint nem ők tehetnek arról, hogy két héten át senkinek sem sikerült levizsgáznia.


Teljes fejetlenségbe torkollott az uniós forrásokból finanszírozott Újratervezés Program 3.0, amely informatikai szakemberekké képezne ki állástalanokat vagy pályát módosítani akaró, más területen dolgozókat – számoltak be olvasóink. A záróvizsgákat ugyanis informatikai hibák miatt az elmúlt két hétben nem tudták megtartani, és csak múlt pénteken hirdettek két új időpontot ezen a héten keddre és szerdára, amikor talán már működni fog a rendszer.

„Először június 8-ra hirdettek vizsgát, amit otthonról, gép előtt lehetett volna abszolválni másfél óra alatt, de rendszerhibák miatt tíz perc után lefújták. Ezt egy héttel később, 13-án pótolták volna, csakhogy megint lehalt a rendszer, senki sem tudta megcsinálni a feladatokat” – mondta a 24.hu-nak az egyik érintett, aki reménykedik benne, hogy ezen a héten már működni fog a rendszer. „Sokan munka mellett csinálták végig a képzést, és a vizsgák miatt szabadnapot vettek ki” – tette hozzá.

Mindez azért is kínos, mert „a struktúraváltást támogató informatikai képzések” lebonyolítására óriási összeg,

11,7 milliárd forintállt rendelkezésre. 

Uniós pénzt nyert el erre a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 2020 augusztusában. Ráadásul a csúszás veszélyeztetheti a támogatási határidőket is, mivel a program idén október 31-én zárul, és a mostani záróvizsgán jól szereplők négy hónapos, általuk választott informatikai szakmai képzésen vehetnek részt, amely az ígéretek szerint alkalmassá teheti őket arra, hogy elhelyezkedjenek az IT- szektorban. Ehhez viszont legkésőbb június végére ki kell választani a vizsgák alapján a több ezer jelentkező közül azt a 300 embert, akik folytathatják a képzéseket, még ebben a hónapban el kellene indítani a tanfolyamokat, ahogy azt eredetileg tervezték is. A kiválasztottaknak (is) az Európai Unió fizeti a képzésüket, amelynek a piaci ára 700–800 ezer forint lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.