2022. július 25., hétfő

ELVISZÜNK PÁR EZER KILOMÉTERRE OROSZORSZÁGBA, MAJD MESÉLD EL A KAMERÁKNAK, MILYEN JÓ NEKED

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2022.07.25.


Zsannának és családjának szerencséje volt. Véletlenül meghallották, hogy az orosz katonák róluk beszélnek, arról, hogy egy Japán melletti, távoli orosz szigetre deportálják majd őket.

Mindez egy úgynevezett szűrőtáborban volt, ahol Zsannáék a sorukra vártak. Ilyen, oroszbarát donbaszi területeken, iskolákban, sportközpontokban, kulturális központokban sebtében kiépített hatósági állomásokra szállítják el Mariupolból és más kelet-ukrajnai városokból az oroszok a menekülni kénytelen ukránokat.

A rosszul felszerelt, borzasztó körülmények között működő, zsúfolt, járványokkal sújtott központok feladata, hogy átvilágítsa az embereket.

Orosz katonák, FSZB-sek nézik át a telefonjaikat, kapcsolatrendszerüket, chateléseiket, posztjaikat, tetoválásaikat, átvizsgálják és kihallgatják őket, hogy kapcsolódnak-e az ukrán államhoz, fegyveres erőkhöz, jelentenek-e veszélyt az orosz állambiztonságra, aztán eszerint jelölik ki a további sorsukat. „Szűrő”, mondják az oroszok, hogy kiszűrje azokat, akik magukat menekültnek álcázva, ellenségként mennének Oroszországba. Ezekből a táborokból a kényszerű továbbút ugyanis csak Oroszország irányába visz. Az Egyesült Államok július eleji közlése szerint mindeddig 18 ilyen tábort azonosítottak.

Noha a táborokban nincsenek szó szerint bezárva az emberek, az irataikat elveszik tőlük, és a megfelelő pecsét nélkül nem sok esélyük van távozni a katonákkal teli ingatlanokból. Zsanna és családja a véletlenül kihallgatott beszélgetés után mégis ki tudott szökni egy hátsó ajtón, busszal az orosz Taganrogba, aztán vonattal Vlagyikavkazba, onnan pedig a grúziai Kazbegi faluba mentek. Ők jól megúszták ahhoz képest, ahogy járhattak volna a távoli orosz szigetre való deportálással...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.