2022. július 25., hétfő

HERCZOG MÁRIA: A KÖLTSÉGVETÉSNEK NINCS KÖZE A CSALÁDOKHOZ, SEM A TÁMOGATÁSHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.07.25.


Már a korábbi 12 év sem volt családbarát csak névlegesen. Teljesen egyértelmű, hogy azok, akik döntöttek, soha életükben nem nélkülöztek, vagy már elfelejtették, hogy milyen az, amikor szűkös költségvetésből kell gazdálkodni. Tökéletesen látszik, hogy nemcsak, hogy nem családbarát, de nemzetbarátság sem tételezhető fel erről a kormányról, mert nagyon sok olyan intézkedése van – idetartozik a kata módosítása is –, ami nem segíti a gazdaság helyreállítását. Egyszerűen nem teszi érdekeltté az embereket abban, hogy a kifehérített gazdaságot tovább fehérítsék, hanem – ahogy már nagyon sokan jelezték – a szürke vagy a fekete gazdaságba fognak kényszerülni, hacsak nem adják fel a tevékenységüket. Ha egy csomó vállalkozás megszűnik, akkor adót sem fognak befizetni, és számtalan ember élete ellehetetlenül, nem fog tudni állást, munkát találni, vagy aránytalanul keveset fog keresni – véli Herczog Mária szociológus.


Pár nap múlva szembesülnek a családok azzal, mennyit is kell fizetniük az új rezsiszabályok szerint.

– Ami a rezsi ügyét illeti, egyértelműen nem mond igazat a kormány. Sokan kifejtették már, hogy ez a rezsicsökkentés nem volt igazi rezsicsökkentés, hiszen évekig a piaci ár fölött számláztak és a tényleges költségek felett kellett fizetni. Amit most kell majd fizetni, az meg lényegesen magasabb összeg, mint amit most más országokban fizetnek. Emellett abszolút elfogadhatatlannak tartom, hogy nem arra ösztönzik az embereket, hogy gazdaságosabban világítsanak, főzzenek vagy süssenek. Az elmúlt évtizedben pedig nemcsak nem támogatták, de gyakorlatilag akadályozták, hogy minél többen korszerűsítsék a rendszerüket, nőjön a megújuló energia használata az országban.

Egy családbarát költségvetés figyelembe veszi a rászorulókat is. A hétfőn elfogadottal mi a helyzet?

– Az nem. Teljesen evidens, hogy a rászorultsági szempontok figyelembevételével kellene megállapítani a különféle kedvezményeket, ugyanúgy, ahogyan az számtalan országban történik. Bevétel-, illetve vagyonarányosan kellene megállapítani, hogy kinek milyen támogatásra van szüksége, és nem univerzálisan szűkíteni vagy tágítani a lehetőségeket. Hiszen a magas jövedelműeknek értelemszerűen volna miből akár többet is fizetniük, de nem fognak. Azok meg, akiknek nincs miből, sokkal többet kellene vállaljanak, mint amire képesek. Ez így nagyon igazságtalan és azt is mondhatnám, hogy gonosz rendszer. Amiben semmiféle társadalmi, közösségi szolidaritás, se együttérzés, semmilyen valódi családtámogatás nem érvényesül. Ez egy perverz rendszer és nem vagyok ezzel a véleménnyel egyedül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.