2022. július 28., csütörtök

MÁR DIKTÁLHATJUK AZ ÁRAM ÉS A GÁZ DÍJEMELÉS ELŐTTI MÉRŐÁLLÁSÁT - ÉRDEMES-E RÖGZÍTENI, HOGY JÚLIUS VÉGÉIG MENNYIT FOGYASZTOTTUNK?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2022.07.28.


Az áram és a gáz árának augusztusi drasztikus emelése miatt augusztus 5-én éjfélig mindenki bediktálhatja a mérőállását. Ez nem kötelező, enélkül becsült érték alapján osztják meg a július 31-ig, majd az augusztus 1-jétől elfogyasztott mennyiséget. Aki drasztikus spórolásba kezd, annak érdemes lehet módosítania a részszámlát.

A kormány augusztus 1-jétől brutálisan felemelte a gáz- és az áram árát az átlag fölött fogyasztóknak. Mint megírtuk, sokan tízezrekkel, de a többgenerációs családi házakban élők akár több mint százezer forinttal is többet fizethetnek majd a rezsire.

Már a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentésekor Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy aki a kormány által meghatározott átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat.

Már lehet diktálni a mérőállásokat

Az új tarifák augusztus 1-jétől élnek, csakhogy a lakosság jelentős része havi részszámlákat fizet az előző évi fogyasztás alapján, és nem diktálja havonta a mérőállásokat. Márpedig nagyon nem mindegy, hogy milyen mérőállás után kell a magasabb fogyasztást megfizetni.

Az éves kedvezményes díjú fogyasztást (ez a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ) 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban mérik. Vagyis az idén eddig elfogyasztott energia nem számít bele. De külön elszámolás nem történik, így nem lesz elosztói leolvasás sem.

Ugyanakkor úgynevezett számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott villamos energia és gáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.
Azonban az augusztus 1-jei árváltozás miatt az MVM rendkívüli lehetőséget biztosít a július 31-ei mérőállás bediktálására 2022. július 26. és augusztus 5. között. Azon ügyfelek is megadhatják mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi mennyiséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.