2022. július 28., csütörtök

ORBÁN VIKTOR ÁTLÉPETT EGY HATÁRT AZ EU-BAN, DE AZ UNIÓS FORRÁSOK MÁS OKOKBÓL APADHATNAK EL

NAPI.HU
Szerző: Zgut-Przybylska Edit
2022.07.28.


Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia magyar politológusa teljesen más megközelítésből elemezte Orbán Viktor idei tusványosi beszédét, amit fajkeveredéses része miatt sokan támadnak. Szerinte a Nyugat halálát vizionáló előadás az uniós költségvetésről szóló viták kudarcáról árulkodik, és az igazán izgalmas ezzel kapcsolatban az, hogy a V4-es együttműködés halálát emlegette a miniszterelnök. A szakértő arra számít, hogy Kínából hozhat pénzt a magyar kormány. A Napi.hu-nak nyilatkozó brüsszeli források szerint csak a politikai szócsatában jönnek fel a beszéd részletei, miközben megosztottságot tapasztalnak a kormányon belül is jogállamisági vitákban.


Hosszú interjúban kérdezték Zgut-Przybylskát Edit, a Visegrad Insight szakértőjét, a Lengyel Tudományos Akadémia politikatudomány-kutatóját, hogy Orbán Viktor és az általa vezetett magyar kormány milyen helyzetben van most az Európai Unióban, mennyire lehet meghatározó a Tusványosan elmondott, hírhedtté vált beszéde. A szlovák Pravdában megjelent elemzés érdekességét az adja, hogy a V4-es elnökséget most átvevő Szlovákia hozzáállásáról ad képet, ugyanis a lap az egyik kiemelt követője a visegrádi szlovák ciklusnak.

A meglehetősen kritikus Zgut-Przybylska magánvéleményét félretéve, a fajkeveredésről szóló beszéd kapcsán meglepő betekintést ad a magyar kormány külkapcsolataiba, valamint abba, hogy az uniós támogatások kapcsán zajló viták (a jogállamisági mechanizmusról, a partnerségi megállapodásról és a helyreállításról szóló egyeztetések) egy új aspektusát mutatja be, amelyeket a Napi.hu brüsszeli, az Európai Bizottsággal folyó tárgyalásokra rálátó forrásai is megerősítettek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.