2022. július 5., kedd

NAGY ÁTVERÉS ORBÁN „SEMLEGES” POLITIKÁJA

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.07.03.


Egyre értelmezhetetlenebb kijelentésekkel bombázza a magyar választópolgárokat Orbán Viktor. Főleg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos megnyilvánulásai mögött nehéz logikát találni. Például kijelenti, hogy Magyarország minden baja megszűnik abban a pillanatban, ha a két fél békét köt. Az is egy elég furcsa irányváltás a kommunikációjában, hogy határvadász egységek felállítását kezdeményezte, ugyanakkor azt mondta, hogy a háborús zóna közeledtével fokozottan kell gyakorlatozniuk a magyar katonáknak. Ez utóbbi megjegyzés csak azért érdekes, mert az EU-n belül Orbán az egyetlen támogatója Oroszországnak, de valószínűleg még így sem érzi biztonságban az országot Putyin agressziójától.


Mintha ezúttal is kétkapuzna a fociőrült miniszterelnök. A háború kirobbanásától kezdve igyekszik ugyanis gesztusokat tenni mindkét hadban álló fél felé. Az oroszokhoz dörgölőzés persze sokkal karakteresebben rajzolódik ki a diplomácia horizontján, hiszen mind a NATO, mind az Európai Unió tagországai meglehetősen egyöntetűen ítélték az agressziót. Orbán azonban látványos gesztusokkal jelezte Putyinnak, hogy a nehéz időkben is számíthat a támogatására. Az orosz diplomácia persze gyakori vállveregetéssel jelezte, hogy cserébe különleges kedvezményekre számíthat Magyarország.

Bár Ukrajnával már a háború előtt nem volt felhőtlen a magyar kormány viszonya, mégis, néhány otromba kijelentéstől eltekintve a fő kérdésekben támogatja hazánk a megtámadott országot. Orbán ügyel arra, hogy amennyiben Ukrajna javára dől el a háború, legyen mire hivatkoznia, ha előnyökre, kiváltságokra szeretné váltani korábbi politikáját. Ugyanez persze igaz Oroszországra is, hiszen amennyiben Putyin győztesen kerül ki a konfliktusból, abban lesz némi szerepe Orbánnak is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.