2022. július 11., hétfő

NEM BÍZNAK ORBÁN NÉGY PONTJÁBAN, EZ NEM HŰTI LE A PÉNZPIACOKAT- A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.07.11.


Az uniós képviselők heves ellenállására lehet számítani, ha az Európai Bizottság elfogadná a magyar korrupciós helyzetre adott négypontos rendelkezést, ami a múlt héten jelentett be a magyar kormány. Számos ukrán nagykövetet hívott vissza Zelenszkij elnök, köztük a budapestit is. Van válasz a gázhiányra? Szegeden megmutatták. Nemzetközi lapszemle.


A befektetők árgus szemekkel figyelik az Európai Bizottságot, hogy milyen döntést hoz azután, hogy a magyar kormány négy pontban igyekezett orvosolni a jogállami kifogások egy részét. Erről Orbán Viktor kormányfő roppant optimistán nyilatkozott, és Brüsszelben is optimisták a megegyezést illetően, de a Financial Times elemzése szerint a magyar helyzet sokkal összetettebb probléma annál, minthogy egy négypontos válasszal rendezni lehessen, és sok munka van még hátra bármilyen áttörés eléréséig.

Ha a bizottság szerinte elhamarkodottan és könnyelműen cselekedne, akkor az uniós parlamenti képviselők hevesen tiltakoznának. Az uniós soros elnökségét átvevő Csehország a minél gyorsabb megoldásban bízik, erről a külügyminiszter nyilatkozott, aki szerint mielőbb fel kell oldani a patthelyzetet Brüsszel és Budapest között. Ugyanakkor pénzügyi elemzők óvatosságra intenek, miszerint Orbán ígéretei önmagukban nem fogják a piacot lehűteni. Az Európai Bizottság szóvivője egyelőre annyit mondott, megkapták kormánynak az uniós kifogásokra vonatkozó válaszlevelét.

A német, a cseh, az indiai, a norvég és a magyar nagyköveteket is felmentette tisztségéből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – számol be a Reuters. Az elnöki hivatal a változtatásokat egyszerű rotációval magyarázta. A német nagyköveti csere tűnik a legkritikusabbnak, aminek hátterében Németország orosz energiafüggősége a legkényesebb diplomáciai kérdés. Andrij Melnyk nagykövet különösen szókimondó, aki előszeretettel használja a közösségi médiát, amikor a németek nem voltak hajlandók fegyvereket küldeni Ukrajnának, illetve Scholz kancellár vonakodott Kijevbe utazni.

Kijev és Berlin egyébként most is fasírtban vannak a Siemens turbina kissé hosszúra nyúló karbantartása miatt, amely akadályozza az energiaellátást. Az Ukranian News szerint június 24-én hasonló nagykövetváltásra került sor Iránban, Grúziában, Szlovákiában, Portugaliában, Tadzsikisztában, Libanonban és Ausztráliában is.

A francia AFP hírügynökség szerint példaértékű az a Szegedről indult kezdeményezés, amely a fűtésre geotermikus megoldást, a forró gyógyvizek energiahasznosítását használja. Az orosz gáz- illetve az olajszállítások leállítására készülve a magyar leleményesség jó példa lehet minden európai ország számára. A jövőre befejeződő projekt szerint Szegeden 27 ezer lakást fognak így fűteni, és Izland után ez lesz Európa legkiterjedtebb alternatív energiafelhasználása, amire az EU 50 millió eurót biztosított.

A Washington Post beszámolója szerint az Egyesült Államok megszünteti a kettős adózást kizáró 1979-es törvényt Budapesttel szemben, miután a magyar kormány nem hajlandó a nemzetközi összefogással bevezetendő intézkedést elfogadni a vállalati 15%-os társasági minimumadóról. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint az Egyesült Államok innentől kezdve rosszul járna, hiszen a magyaroknál mindössze 9%-os az adó, noha 40 éve 50%-volt – mondta Jannet Yellen tárcavezető, aki elmondta azt is, hogy tavaly ősz óta tárgyalnak erről Budapesttel. Idézi a lap Szijjártó reagálását is, miszerint nem számít, milyen nyomás alá karja helyezni őket az Egyesült Államok, akkor sem fognak több tízezer állást kockára tenni, úgyhogy erre vonatkozó elképzeléseiket tovább egyeztetik republikánus kollégáikkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.