2022. augusztus 14., vasárnap

EURÓPA EGYETLEN SS-EMLÉKMŰVE

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.08.12.


Ez az írás sem lesz mindenki kedvence, pedig nem sok köze van az aktuális politikai helyzethez. Magam is mérlegelve írom: nem tudom, mi lenne a jó megoldás, de a fennálló állapot semmiképpen sem megfelelő. Azonban nem tudnám megmondani, mit kéne vagy lehetne tenni: maga a helyzet abszurd.

Ugyanis Magyarországon van Európa egyetlen SS-emlékműve.

Engem is meglepett, mikor ma reggel megláttam azt a Facebook-posztot, ami különösebb apropó nélkül, de tárgyilagosan jelezte a tényt. Mint írja:

„Ez a kép az I. SS-páncéloshadtest emlékműve, Dégen, a a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által kezelt Festetics-parkban. Az előtérben jól látható a magyar nemzeti címer is.
Az emlékmű felírata: „Ihre Ehre hiess Treue“, azaz „az ő becsületük a hűség volt”. Az SS jelmondata „Unsere Ehre heisst Treue“, azaz „a mi becsületünk a hűség”. Ez így Németországban simán kimerítené a népuszítás („Volksverhetzung“) tényállását (német BTK 130 § 1. Bek.:
pénzbüntetéstől 2 év börtönig…)
2. Címerpajzs baloldalon: Egyértelműen és tisztán az 1. SS páncélos
divízió („Leibstandarte SS Adolf Hitler”) címere. (Alkotmányellenes
szervezet jelvénye – Németországban; súlyosbít a helyzeten)
3. Címerpajzs jobboldalon: Egyértelműen és tisztán a 12. SS páncélos divízió („Hitlerjugend“) címere. (Alkotmányellenes szervezet jelvénye – Németországban; súlyosbít a helyzeten).
Nem menti a helyzetet, inkább súlyosbítja, hogy 1991 óta van itt, ebben az állami kezelésben lévő, nyilvánosan látogatható parkban az SS-emlékmű.”

Elsőre néztem egy nagyot. 1991 óta ott van? Hát, nem mai probléma, de szembe kéne nézni vele. Az elesett katonát igenis megilleti a tisztelet és a méltó megemlékezés, ebben nincs vita, Ukrajnában és Oroszországban is gondozzák a magyar honvédsírokat, mi is a nálunk elesettekét, ez így van rendjén, de mégis: SS? Ez nem kicsit problémás.

Próbálok tárgyilagos maradni, bár meg kell jegyeznem, hogy anyai ági családom nem túl sok pozitív emléket őriz az SS alakulatairól. Pontosabban egyet sem. Halottunk annál több volt nekik köszönhetően. De próbáljuk meg...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.