2022. augusztus 9., kedd

EURÓPÁNAK FÁJ, OROSZORSZÁG BELEROKKAN – ITT AZ EU-S SZANKCIÓK TELJES MÉRLEGE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.08.09.


Egyik oldal: a háború hét szankciós csomag után sem állt meg, Oroszország tavalyhoz képest másfélszer többet kaszálhat az energiahordozókon. Másik oldal: Moszkvára az 1998-as államcsődhöz mérhető recesszió vár, 30 év technológiai visszaeséssel, miközben az EU-ban idén és jövőre is marad a növekedés. És mit okoz még a háborút kísérő gazdasági hadviselés? Kinek van igaza a szankciós vitában? Ki kezdte a gázháborút? Pontról pontra elemezzük az EU-s büntetőcsomagokat, majd Deák András (NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet) és Rácz András (Német Külpolitikai Társaság) segítségével mérleget vonunk. Bónusz: a Válasz Online ismerteti a kiszivárgott közvélemény-kutatást, amely bizonyítja, hogy érdemben nőtt a háborút ellenzők tábora az orosz hátországban.

A Ukrajnát érő orosz fegyveres agresszió és a szankciónak nevezett gazdasági-technológiai büntetőintézkedések úgy vannak jelen a közbeszédben, mintha február előtt nem is léteztek volna. Ennek oka csupán a felejtés: a keleti végeken kisebb-nagyobb intenzitással 2014 óta dúl háború, az EU az első szankciós lépéseket is ’14 júniusában vezette be. Ezek a mából nézve nem voltak túl erősek (néhány személy kitiltása, embargó a Krímből és Szevasztopolból származó termékekre stb.), de a február 24-én indult orosz inváziókor – több hosszabbítás után – érvényben voltak.

Az Európai Unió február óta hét (vagy hat plusz egy) szankciós csomagot fogadott el. Alább ezeket ismertetjük röviden, majd kérdés-válasz formában tisztázzuk a legfontosabb következményeket, végül szakértőink segítségével mérleget vonunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.