2022. augusztus 19., péntek

EZÉRT UTÁLNAK SOKAN MAGYARORSZÁGON ÉLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.18.


A sajtó hírt adott róla, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal (miért nem vármegyei főispánság?) megbüntette az Aldit, mert egy napon egyetlen cukorfajtát tévedésből 10 forinttal drágábban adtak. Az adott áruból 64 csomaggal adtak el aznap, így 640 forintot kerestek a megszabott hatósági ár fölött, s ezért a kormányhivatal egymillió forintra büntette a céget. Mert ebben az országban rend van, itt senki nem sértheti meg a szabályokat. Tanuljon az Európai Unió.

Az Aldi nyilván nem fog ebbe tönkremenni, ezt gondolja a legtöbb magyar ember, egyesek még kárörvendőek is, hogy fizessenek csak. Nagyon kevesen jönnek rá arra, hogy ez a mentalitás nemcsak ebben az esetben jelent meg, hanem általános jelenség, ami mégcsak nem is az illiberális fasiszta Orbán-rendszer sajátja, mert így volt ez már a diktatúra előtt is, talán már az Etelközben is. De az biztos, hogy végigvonult az egész magyar történelmen, és a magyar tragédiák egyik okozója. Mi ez? A zsigeri rosszindulat, a szemétség, a szívatás, köznyelvi kifejezéssel a “kibaszás” kultúrája.

Nem szeretnénk ezúttal kitérni arra, hogy a hatósági árak bevezetése diktatúrák és unortodox hülyék találmánya, ami teljes mértékben összeegyeztethetetlen a szabad piaci versennyel, a normális gazdasággal, a vállalkozói szabadsággal, s aminek a következménye az, ami a benzinkutaknál kialakult: áruhiány, feketézés, szervezett bűnözés, korrupció és az infláció még nagyobb növekedése. A büntetést kiváltó ok eleve egy elhibázott, gazdaságilag abszurd, az alapvető jogok szempontjából törvénytelen, önkényuralmi intézkedés, mert mindenki annyiért adja az áruját, amennyiért akarja.

De ha már ilyen a rendszer, egy nép mentalitásából következhetne másféle elintézési mód is. Különös tekintettel arra, hogy teljesen hihető magyarázat született: adminisztrációs hiba, egy tévedés történt, amikor 229 forint helyett 239 forintot írtak az árura. Nyilván nem szándékosan történt, az okozott kár nem jelentős. A magyar emberektől nem az Aldi lopta el aznap a legtöbb pénzt. Épp ebben a hónapban jelent meg a hír, hogy a Tiborcz család 1,1 milliárd forintot kapott a Vidékfejlesztési Programból. Benne Orbán veje, násza, nászasszonya, vejének húga, lányának sógornője.

Ez csupán egy tétel. Az Aldi tévedésből károsított meg 64 (!) pécsi magyar állampolgárt, egyenként 10 forinttal, ezért egymillió forintra büntették őket. Ezzel az egy főre eső kár százezerszeresére büntette a céget a magyar állam főispánsága. Éppen csak deresre nem húzták a dolgozót, aki a kettes helyett tévedésből hármast írt, mert a hasonló csomagolású másik termékre annyit kellett írni. Normális mentalitású országban, erről lehet tárgyalni, meg lehet egyezni, a magyarázatot lehet méltányolni. De Magyarországon nem lehet, mert itt aztán nem lehet szabálytalankodni, kárt okozni.

Ez a magyar ugar, ahol a miniszterelnök vejének (és lányának) családja milliárdokat nyúlhat le, de másról tíz forintért lenyúznák a bőrt. Az Aldi egy cég, amely ezt könnyen megfizeti, de ugyanígy bánnak a magyar emberekkel a hivatalok, a hatóságok. Abba fárad bele az emberek lelke, hogy sehol nincs ésszerűség, jóindulat, értelmes párbeszéd, méltánylás, hanem az élvezettel végrehajtott szemétség, szívatás az élet minden területén. Cseppet sem csodálkozunk, hogy a IX. kerületben felpofozzák a parkolóőröket. Húsz évvel ezelőtt is kezét törte volna az autós egyes parkolóőröknek a szemétkedés és az aljaskodás miatt, ahogy ezt az egyébként normális munkát végzik.

Ez utóbbi mutatja, hogy az egymással szembeni kicsinyesség, rosszindulat, a másik életének szándékos, élvezettel való megkeserítése Magyarországon általános mentalitás (tisztelet a kivételnek). Az emberek jelentős része kifejezetten élvezi, hogy olyan munkakört tölthet be, ahol nemet mondhat, szemétkedhet, aljaskodhat, büntethet, és ez élvezettel tölti el. Ma őt szívatják, holnap pedig ő szivathat másokat. Amikor valaki elmondja a normális érveit egy helyzetben, összesszűkül a száj, a szem, megkeményedik a nyak és a szív, megemelkedik a hang, és elhangzik a NEM...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.